Levica predala podpise za referendum

Bo vlada dopustila, da ljudstvo odloči o skoraj pol milijarde vrednih oklepnikih?

L.J.
9. 2. 2022, 12.51
Posodobljeno: 9. 2. 2022, 12.58
Deli članek:

Stranka Levica je danes v državni zbor predala 6800 podpisov za razpis referenduma o zakonu, ki bi omogočil nakup 45 osemkolesnih oklepnikov boxer v skupni vrednosti 412 milijonov evrov.

Bobo
Pobudniki s stranko Levice na čelu so v državni zbor vložili 6800 podpisov.

Z zbiranjem podpisov so v stranki Levica pričeli v četrtek, danes pa so v Državni zbor predali 6800 podpisov. S tem so podali pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma, za katero je zakonsko določeno, da mora biti podprta z najmanj 2500 podpisi in vložena v sedmih dneh po sprejetju zakona.

Državni zbor je namreč prejšnjo sredo sprejel zakon, s katerim je ratificiral sporazum z organizacijo OCCAR. Ta zakon bo omogočil nakup 45 oklepnikov tipa boxer po skupni ceni 412 milijonov evrov. Koalicija je zavrnila predlog posvetovalnega referenduma, zato se je stranka Levica zatekla k možnosti zakonodajnega zavrnitvenega referenduma.

Za Levico in podpisnike zapravljanje za oklepnike nedopustno

Na današnji novinarski konferenci ob predaji podpisov v DZ je koordinator Levice Luka Mesec povedal, da se podpisniki pobude strinjajo "z osnovno zahtevo, naj država ne zapravlja denarja za orožje medtem ko imamo zdravstvo na kolenih, ko primankuje stanovanj, in ko se v državi pojavlja draginja, zaradi katere trpijo številna gospodinjstva."

Ob tem je še opomnil, da je "nezaslišano, da bi vlada v tem času in tik pred volitvami nabavila oklepnike za 400 milijonov evrov, ki so se, nenazadnje, še enkrat podražili glede na prvotno ceno."

Prav cena oklepnikov je bila za mnoge opozicijske poslance najbolj sporen del zakona. Od začetnih pogovorov v času mandata vlade Mira Cerarja leta 2017 se je namreč cena več kot podvojila - s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov na 412 milijonov za 45 oklepnikov, na kar že dlje časa opozarjajo v strankah Levica, SD, LMŠ in SAB. Zaradi visoke cene opozicijske stranke dvomijo tudi o transparentnosti posla.

Bobo
Za Levico je sporna vsota, ki se namenja oklepnikom v času inflacije in zdravstvene krize, hkrati pa, da je vsota kar dvakrat višja od tiste, ki je bila predvidena ob začetkih pogajanj leta 2017.

Je referendum dopusten?

Obrambni minister Matej Tonin je ob željah Levice, naj se o zakonu razpiše referendum, izrazil, da gre pri zakonu za ratifikacijo mednarodne pogodbe, o katerih pa naj ne bi bilo dopustno razpisati referenduma. Mesec je njegove besede danes označil za zavajanje:"Mednarodno pogodbo Tonin podpisuje, da bi zlorabil slovensko ustavo, ki pravi, da je referendum o mednarodnih pogodbah nedopusten. A ne gre za mednarodno pogodbo, pač pa zolj za orožarsko nabavo, ki se odvija pod krinko mednarodne pogodbe. Ta pogodba ne more imeti statusa kakršnega ima na primer pristop k Evropski uniji ali OECD."

Mesec je poudaril, da so ustavnost referenduma pripravljeni braniti tudi pred ustavnim sodišče. V Levici zdaj, po besedah Meseca, žogico vračajo vladi. "Izvedbo in pogoje, pod katerimi se referendum izvede, določa zakon o referendumu in ljudski iniciativi, v tem pa je po novem določeno, da je referendum nedopusten samo, če tako odloči 46 poslank in poslancev. Če koalicija v državnem zboru ne bo izvedla glasovanja o nedopustnosti referenduma, ustavnemu sodišču ne bo treba presojati o tem."

"Pokazati morajo, ali so toliko demokratični, da bodo ljudem dovolili odgovoriti na vprašanje, ali država te oklepnike potrebuje in ali lahko teh 400 milijonov evrov porabimo pametneje," je zaključil Mesec.