Ukrep

V tej državi bodo na prostem znova obvezne maske

J.P./STA
22. 12. 2021, 20.24
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 20.26
Deli članek:

S prihodom omikrona je število primerov znova začelo naraščati.

Reuters
V Španiji so maske na prostem prvič postale obvezne maja 2020.

V Španiji, ki se spopada s porastom okužb z novim koronavirusom, bodo na prostem znova obvezne maske, je danes sporočila vlada, ki bo ustrezen odlok sprejela v četrtek. Obenem oblasti v boju proti novi različici omikron stavijo na več cepljenja in več medicinskega osebja, so sporočili po sestanku premierja Pedra Sancheza s predsedniki regij.

V Španiji so maske na prostem prvič postale obvezne maja 2020, nazadnje pa so to obveznost odpravili konec junija. V notranjih javnih prostorih ali v gneči na prostem so kljub temu ostale obvezne. Španija je bila doslej v pandemiji covida-19 hudo prizadeta. Od njenega začetka so potrdili 5,6 milijona okužb in skoraj 89.000 smrti.

V Španiji je proti covidu-19 cepljenih okoli 80 odstotkov od približno 47 milijonov prebivalcev in do nedavnega se je država izognila vnovičnemu porastu okužb, zaradi katerega drugod po Evropi zaostrujejo ukrepe.

A s prihodom omikrona, ki predstavlja že 47 odstotkov okužb, je število primerov znova začelo naraščati - v torek so jih potrdili rekordnih skoraj 50.000, čeprav število sprejemov v bolnišnice in zasedenost intenzivnih enot ostajata relativno nizka.

O načinih za zajezitev omikrona se je danes prek videokonference premier Sanchez pogovarjal s predsedniki španskih avtonomnih regij, ki so odgovorne za lastno zdravstveno politiko.

Za najstrožje ukrepe tudi na nacionalni ravni se je zavzemala Katalonija, ki je že sama napovedala niz zaostrenih omejitev, vključno z omejitvijo gibanja med 1. in 6. uro in zaprtjem nočnih klubov. Odobriti jih mora sicer še pristojno sodišče.