odstop od pogodbe

Nič več preletov tujih izvidniških letal nad Rusijo

B.K./STA
18. 12. 2021, 19.38
Posodobljeno: 18. 12. 2021, 19.39
Deli članek:

Po ZDA se je iz pogodbe o odprtem nebu umaknila še Rusija.

Profimedia
Ameriško izvidniško letalo Lockheed U-2. Tovrstna letala nad Rusijo ne bodo več letala.

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da Rusija ni več del pogodbe o odprtem nebu. Ob tem so v Moskvi dodali, da se bo učinkovitost pogodbe brez ZDA in Rusije zmanjšala za okoli 80 odstotkov.

"Spoštujemo odločitev sodelujočih držav, da ostajajo del pogodbe in nadaljujejo z njenim uresničevanjem. Želimo jim konstruktivno in plodno skupno delo. Vendar je že zdaj očitno, da se bo brez sodelovanja ZDA in naše države učinkovitost pogodbe močno zmanjšala; območje njegove veljavnosti se bo zmanjšalo za približno 80 odstotkov, število misij na odprtem nebu, načrtovanih za leto 2022, se bo prav tako močno zmanjšalo. Vso odgovornost za degradacijo pogodbenega režima nosijo ZDA," je zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Hkrati so v Moskvi spomnili, da odločitev Rusije za sodelovanje v pogodbi ni bila lahka, a se je Moskva za ta korak odločila zaradi krepitve mednarodne varnosti.

ZDA so od te pogodbe odstopile sredi lanskega leta, možnost za tuje izvidniške prelete nad ozemljem ZDA pa se je zaključila lanskega novembra.

Pogodba o odprtem nebu je bila podpisana leta 1992, veljati pa je začela leta 2002. Trenutno v pogodbi sodeluje še 32 držav, večinoma članic zveze Nato, od leta 2004 tudi Slovenija. Njen namen je krepitev varnosti in zaupanja v evroatlantskem prostoru, tako, da države redno opravljajo izvidniške lete nad ozemlji držav podpisnic pogodbe, podatke pa nato delijo z vsemi ostalimi podpisnicami.