V veljavi nov ukrep

Protestniki in proticepilci poskrbeli za dramo pred največjo hrvaško bolnišnico

S.R.
4. 10. 2021, 10.46
Posodobljeno: 4. 10. 2021, 10.50
Deli članek:

Na Hrvaškem od danes velja nov ukrep, v skladu s katerim morajo zaposleni v zdravstvenih ustanovah in socialnovarstvenih zavodih za delo izpolnjevati pogoj PCT, torej se morajo za prihod na delovno mesto izkazati z evropskim digitalnim potrdilom.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Pred zagrebško bolnišnico KBC, največjo hrvaško bolnišnico, se je po poročanju hrvaških medijev že v jutranjih urah zbralo večje število besnih zaposlenih, ki niso prebolevniki, se niso cepili in se ne želijo niti testirati. Skupaj naj bi šlo za približno 20 do 30 zaposlenih brez covidnih potrdil, večinoma medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, družbo pa so jim na protestu delali tudi drugi akterji iz splošne javnosti, vključno s tako imenovanimi covid skeptiki, ki menijo, da je pandemija izmišljena in da virus v resnici ne obstaja. Zaradi vsesplošne drame je na kraju prisotna tudi policija.

Manjši protesti so bili tudi pred kliničnim centrom v Splitu in Osijeku, poroča STA. Na Hrvaškem so z zakonom prepovedani protesti, ki bi ovirali delo medicinskih služb pred zdravstvenimi ustanovami, a policija danes ni posredovala.

Pred bolnišnico bi moral danes javnost nagovoriti tudi hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, a so mu protestniki, ki so vseskozi vzklikali »izdaja, izdaja,« to onemogočili. Minister in direktor bolnišnice Ante Ćorušić sta se zato pred množico umaknila v notranjost zgradbe, kamor so jima protestniki poskušali slediti. Ker so ocenili, da v primeru večine protestnikov ne gre za zaposlene v bolnišnici, so na kraj poklicali policijo. Ćorušić, ki se je za dogodek opravičil, je nato v bolnišnici novinarjem dejal, da so od včeraj testirali 692 zaposlenih, od katerih sta bila na sars-cov-2 pozitivna dva. Opravičil se je tudi Beroš, ki je pojasnil, da nikogar ne silijo v cepljenje, a se je treba za varno delovno okolje po priporočilih stroke vsaj testirati. »Zato smo uvedli te ukrepe. Noben začetek ni lahek. Ljudje imajo pravico do drugačnega mnenja, a zanikanje virusa in smrti, za to ni opravičila,« je poudaril ter dodal, da gre za začasen ukrep, ki bo odvisen od epidemiološke situacije.

»Ne razumem, zakaj se nekdo ne želi testirati, kakšen je njegov motiv? Tega ne morem razumeti,« je še izpostavil Beroš. Ćorušić je nato spomnil, da je trenutno to edini način, da zaščitijo bolnike v bolnišnici, in da je ta ukrep v primerjavi z ukrepi v drugih državah še blag. Pojasnil je sicer, da tistih zaposlenih, ki se ne želijo niti testirati, zaenkrat ne bodo odpuščali, bo pa nadaljnje ukrepanje odvisno od več dejavnikov, vključno z epidemiološko situacijo.

Po poročanju portala Index.hr se je po odhodu ministra in direktorja bolnišnice v notranjost množica nekoliko umirila, a naj bi nato v bolnišnico poskušala vstopiti ena od zaposlenih brez covidnega potrdila, kar so ji pristojni preprečili. »Izdaja, izdaja,« so se znova odzvali protestniki, ki so poudarjali, da je to njihova, ne pa ministrova bolnišnica. Protestniki so se nato razkropili, še prej pa so napovedali, da se bodo zbrali tudi jutri.