Beloruska verzija

Tako naj bi potekal pogovor pred "ugrabitvijo" Ryanairovega letala

C.E./STA
25. 5. 2021, 15.12
Posodobljeno: 25. 5. 2021, 15.14
Deli članek:

Belorusko ministrstvo za promet je danes objavilo zapis pogovora med belorusko kontrolo zračnega prometa in Ryanairovim letalom, ki je v nedeljo pristalo v Minsku.

Profimedia
Letalo je bilo preusmerjeno v Minsk.

"Imamo informacijo posebnih služb, da imate na krovu bombo, ki bi bila lahko aktivirana nad Vilniusom," je sporočil kontrolor zračnega prometa na letališču v Minsku in pilotu letala irske nizkocenovne družbe Ryanair priporočil, naj pristane v Minsku.

Pilot je nato povprašal o izvoru grožnje, na kar je kontrolor odgovoril, da jo je varnostna služba na letališču prejela preko elektronske pošte.

Beloruske oblasti so zatrdile, da je letalo pristalo v Minsku po "našem priporočilu". V ponedeljek so sporočile, da je pilot odločitev o pristanku sprejel neodvisno in je imel možnost odleteti bodisi na Poljsko ali v Ukrajino. Prav tako so navedle, da je grožnjo, naslovljeno na letališče v Minsku, poslalo palestinsko gibanje Hamas.

Belorusko ministrstvo za promet je danes tudi sporočilo, da so predstavniki mednarodnih agencij vabljeni, da dodatno preučijo okoliščine incidenta. Vabilo velja za Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO), Mednarodno združenje zračnega prometa (IATA), evropsko agencija za varnost v letalstvu (EASA) ter evropske in ameriške civilne letalske oblasti.

Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo, je v nedeljo pristalo v Minsku, kjer so aretirali opozicijskega aktivista in novinarja Romana Protaseviča ter njegovo dekle.

Voditelji članic EU so v odzivu na incident pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev aretiranega beloruskega novinarja.