kruto

Prve žrtve brexita: 15 milijonov čebel?

B.K.
2. 2. 2021, 13.59
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 19.35
Deli članek:

Britanskemu čebelarju grozi, da mu bodo "zasegli in zažgali" 15 milijonov čebel.

http://apis-mellifera-carnica.eu
Fotografija je simbolična.

Dolgoletni ljubiteljski čebelar in direktor britanskega čebelarskega podjetja Bee Equipment Patrick Murfet je ugotovil, da bo zaradi brexita moral popolnoma spremeniti svoje načrte v zvezi s čebelarjenjem v prihodnjih letih. Prve žrtve (dobesedno) brexita bi namreč kaj lahko bile prav čebele, poroča britanski časnik Independent.

Novi zakoni, ki bodo nadomestili evropska določila, ki so do nedavnega veljala tudi v združenem kraljestvu, prepovedujejo uvoz določenih vrst čebel na Otok. Od začetka leta tako ni več mogoče iz celinske Evrope uvoziti čebel delavk, le še matice. To je slaba novica za kar 15 milijonov italijanskih čebel, ki jih je Murfet kupil in deloma plačal že konec lanskega leta. "Sem strasten čebelar. To počnem že skoraj 20 let. Mislim, da je ta situacija izjemno neumna, sploh za državo, ki naj bi zdaj stala na svojih nogah in trgovala z vsem svetom," je dejal Murfet.

Pred brexitom je Murfet uvažal velikanske količine čebel, ki so jih zanj vzgajali v Italiji, kjer je podnebje toplejše. Tega zaradi novih pravil ne more več početi, če pa bi skušal pretentati zakon in čebele v Anglijo uvoziti preko Severne Irske, kar je zaenkrat še vedno mogoče za veliko število blag, pa so ga na carini opozorili, da nima nobenega zagotovila, da mu pošiljke ne bodo "zasegli in zažgali".

Murfet je zdaj pred precepom. Plačal je namreč že 20.000 britanskih funtov predplačila, če bi posel padel v vodo pa ga lahko vsa zmešnjava stane več kot 100.000 funtov. A če posel vseeno izpelje, se bo morda za čebelami prav tako obrisal pod nosom, saj bodo te poginile v plamenih.