Nemirna tla

Še preden se je naredil dan, je Petrinjo zatresel nov potres

J.P.
31. 12. 2020, 08.12
Posodobljeno: 31. 12. 2020, 10.34
Deli članek:

Po torkovem rušilnem potresu se tla še niso umirila.

Reuters
Potres je povzročil veliko gmotno škodo.

V osrčju Hrvaške so se ob približno pol petih zjutraj spet zatresla tla. Potres 3,7 stopnje po Richterjevi lestvici z epicentrom v bližini nesrečne Petrinje so čutili posamezni prebivalci Zagreba, Karlovca, Zaprešića, Garešinice in Bjelovarsko-bilogorske županije, poroča Jutarnji list.

Sledilo je več manjših potresov, najmočnejša sta bila jakosti 3,1 po Richterjevi lestvici. Prvi ob približno pol šestih zjutraj, drugi pa uro pozneje.

Približno četrt čez 9. uro je območje zatresel še en potres magnitude 3,9 po Richterjevi lestvici z epicentrom 10 kilometrov zahodno od Petrinje. O materialni škodi zaenkrat ne poročajo.

V zadnjih 72 urah je območje Siska in Petrinje prizadelo več kot 119 potresov, od katerih je bil najbolj uničujoč torkov, ki je tla zatresel 19 minut čez poldan. Magnitude 6,2 je epicenter imel blizu vasi Strašnik.

Največ smrtnih žrtev je bilo v vasi Majske Poljane, kjer je v ruševinah umrlo pet krajanov. Še dve smrtni žrtvi potresa so zabeležili v Petrinji in Žažini pri Sisku.