Za koga vse veljajo ukrepi?

Ogorčenje, ker je tako ravnala s princem Williamom in Kate Middleton: je šla predaleč?

R.T.
8. 12. 2020, 08.14
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 08.22
Deli članek:

Je bil opomnik nesramen, malenkosten?

Profimedia
Princ William in Kate Middleton

Škotska premierka Nicola Sturgeon je včeraj razkrila, da je škotska vlada palačo opomnila, da so severno od meje v veljavi ostri ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja novega koronavirusa, potem ko sta princ William in njegova soproga Kate Middleton napovedala turnejo po Škotski, da bi ljudem v srca vlila upanje.

Sledilo je ogorčenje stranke torijcev. Opomnik so označili za nesramnega in malenkostnega, a vprašanje ostaja: je kraljevski par kršil ukrep omejitve gibanja?

Upravičeno ali ne?

Prehajanje škotske meje brez tehtnega razloga je prepovedano od konca oktobra, prekršek pa se kaznuje z globo v višini 60 britanskih funtov (skoraj 66 evrov). Izjema so tisti, ki morajo čez mejo zaradi dela in kot takšno je bilo kategorizirano tudi potovanje Cambriških, ki sta v Edinburg prispela včeraj zjutraj.

V okviru 48-urnega potovanja z vlakom obiskujeta »delavce v prvih vrstah« in v središče postavljata kulturni sektor Združenega kraljestva.

Sturgeonova jima ni izrekla dobrodošlice. Škotska vlada je sporočila, da jima premierka ni skušala preprečiti obiska in da je z opozorilom le skušala poudariti veljavnost sprejetih ukrepov, da bi Kensingtonska palače lažje načrtovala vse vidike obiska.

Do ravnanja premierke so kritični tudi škotski konservativci.

Boj za neodvisnost

Škotska se je sicer na referendumu leta 2014 odločila ostati del Velike Britanije, a so pozneje Škoti na referendumu o brexitu podprli obstanek v EU, medtem ko se je država v celoti s tesno večino odločila za izstop. Sturgeonova in njena Škotska nacionalna stranka (SNP) si za nov referendum prizadevata vse od prepričljive zmage v boju za škotske poslanske sedeže na splošnih volitvah leta 2019.

Britanski premier Boris Johnson sicer zavrača pozive k novemu referendumu, češ da je tisti leta 2014 to vprašanje uredil za eno generacijo.