plemiške nebuloze

Srednjeveška zahteva: Liechtenstein toži Češko za ozemlja, odvzeta po 2. svetovni vojni

B.K.
24. 8. 2020, 09.37
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 18.34
Deli članek:

Gre za ogromna ozemlja, ki so več kot 10-krat večja od površine te alpske mestne kneževine.

Profimedia
Liechtensteinski parlament v Vaduzu.

Liechtenstein hoče nazaj ozemlja, ki si jih je starodavno plemstvo lastilo na Češkem. Gre za ogromen kos zemlje na jugu Češke, ob meji z Avstrijo, ki je skupno kar desetkrat večji od celotne površine Liechtensteina. Del ozemlja sta tudi dve Unsecovi svetovni dediščini - grad Lednice in dvorec Valtice.

Liechtenstein je zato, v imenu knežje rodbine Liechtenstein in še 38 drugih zasebnikov, med katerimi so tudi korporacije, na Evropsko sodišče za človekove pravice vložil tožbo, v kateri zahteva, da se nad spornim ozemljem izniči suverenost Češke republike, poroča časnik Financial Times. Če bi sodišče odločilo v prid plemiški rodbini, bi to pomenilo, da bi Češka lahko izgubila suverenost nad skoraj pol milijona arov velikim ozemljem.

Profimedia
Grad Lednice na Češkem.

Zunanja ministrica kneževine Katrin Eggenberger je prepričana, da je leta 1945 prišlo do nezakonite razlastitve knežje rodbine in da mora Češka zemljo vrniti, ali izplačati odškodnino. "Primer vključuje temeljna vprašanja suverenosti. Tega ne počnemo samo zato, ker je vpletena knežja družina. Gre za vseh 29 državljanov Liechtensteina, vpletenih v primer," je dejala za Financial Times.

Namestnik češkega zunanjega ministra Martin Smolek pa odgovarja, da Evropsko sodišče za človekove pravice primera niti ne more obravnavati, saj ne obravnava sporov, ki izvirajo iz časa predno je bila sprejeta Evropska konvencija o človekovih pravicah. "Prav tako mislimo, da je pogodbo čudaško uporabljati v primerih, kjer gre za zelo omejeno skupino ljudi - pravzaprav eno osebo - katerih pravice naj bi bile kršene," je še dejal Smolek.

Profimedia
Dvorec Valtice na Češkem.

Liechtenstein in Češka sta sicer diplomatske vezi vzpostavili šele leta 2009, prav zaradi omenjenega spora.

Knežja rodbina Liechtenstein je bila ena izmed velikih plemiških rodbin Avstroogrskega cesarstva. Ko je propadla dinastija Habsburg, se je cesarstvo razdrobilo v več manjših državic, mnogokrat teritorialno nepovezanih. V medvojnem obdobju so Liechtensteini živeli na Dunaju in si, poleg ozemlja, ki je kasneje postalo država Liechtenstein, lastili tudi velik del ozemlja kasnejše Čehoslovaške.

Ko so leta 1938 oblast v Avstriji prevzeli nemški Nacisti, je knez Franc Jožef II. Liechtensteinski pobegnil iz Dunaja v Liechtenstein. Rodbina je med vojno ostala nevtralna.