ZDA

FOTO in VIDEO: Oboroženi protestniki vdrli v stavbo kongresa v Michiganu

B.K./STA
1. 5. 2020, 13.32
Posodobljeno: 1. 5. 2020, 13.56
Deli članek:

V ameriški zvezni državi MIchigan so oboroženi protestniki vdrli v stavbo državnega kongresa. Ne strinjajo se z ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa, ki jih je uvedla demokratska guvernerka zvezne države.

Reuters
Oboroženi protestniki v stavbi kongresa v Michiganu.

Več sto protestnikov se je v četrtek zbralo pred poslopjem državnega kongresa Michigana v prestolnici Lansing in protestiralo proti ukrepom demokratske guvernerke Gretchen Whitmer proti pandemiji novega koronavirusa. Del protestnikov je vdrl v poslopje, nato pa je skušal vdreti še v kongresno dvorano, a so jih ustavili državni policisti."Spustite nas not, spustite nas not," so kričali razjarjeni protestniki, mahali z orožjem in ameriškimi zastavami ter nosili kape in transparente v podporo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

V tej 10-milijonski zvezni državi so do četrtka zvečer našteli 41.400 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo že 3800 ljudi.

Reuters
Oboroženi protestniki v stavbi kongresa v Michiganu.

Kongres Michigana je v četrtek glasoval o podaljšanju guvernerkinih razglasitev izrednih razmer za dodatnih 28 dni in to zavrnil, obenem pa napovedal vložitev tožbe, s katero bi guvernerki odvzeli pooblastila za upravljanje države v krizi. V Michiganu so podobno protestirali že sredi aprila, ko jih je Trump javno podprl na tviterju in zahteval osvoboditev Michigana, čeprav so guvernerkini ukrepi v celoti v skladu s smernicami Trumpove vlade proti novemu koronavirusu. Guvernerka je ukaz državljanom, da ostanejo doma razen za nujne izhode, podaljšala do 15. maja, republikanci pa so z glasovanjem odvzeli pravno podlago za ta ukaz in zgodba se bo nadaljevala na sodišču, saj je Whitmerova vložila veto.

Reuters
Oboroženi protestniki v stavbi kongresa v Michiganu.

Predsednik spodnjega doma michiganskega kongresa Lee Chatfield je dejal, da je smrtni davek novega koronavirusa sicer grozen, vendar so guvernerkini ukrepi po nepotrebnem prizadeli tudi druga življenja.