slovenosti

Vsi zbrani ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

G.G./STA
11. 11. 2018, 12.42
Posodobljeno: 11. 11. 2018, 14.05
Deli članek:

V Parizu poteka osrednja mednarodna slovesnost ob stoletnici konca prve svetovne vojne. Ob Slavoloku zmage se je zbralo več kot 80 svetovnih voditeljev, Med njimi je tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Reuters
V prvi vrsti najpomembnejši svetovni politiki.

Ob močno poostrenih varnostnih ukrepih so se voditelji z vseh petih kontinentov skupaj s svojimi gosti okoli 11. ure zbrali na Elizejskih poljanah in se peš sprehodili do Slavoloka zmage. Slovesnost se je začela ob zvonovih Notredamske katedrale in preletom letal, ki so za seboj pustila sled v barvi francoske zastave. Francoski himni Marseljezi je nato sledil kulturni program in prebiranje pisem vojakov s fronte.

Slovesnost, ki je potekala ob slabem vremenu, je ob desnem boku francoskega predsednika Emmanuela Macrona spremljala nemška kanclerka Angela Merkel, poleg nje pa ameriški predsednik Donald Trump in prva dama ZDA Melania. Na Macronovi levi strani je sedel ruski predsednik Vladimir Putin.

Macron je svetovne voditelje pozval, naj gradijo upanje in ne strahu. V nagovoru je opozoril, naj ne pozabijo pokola prve svetovne vojne. Njegove "brazgotine so sto let kasneje še vedno vidne na obrazu sveta," je dodal. "Gradimo raje na upanju in ne na medsebojnem ustrahovanju," je dejal.

Pozval je k skupnemu "boju za mir". "Skupaj se lahko ubranimo groženj, kot so globalno segrevanje in uničevanje okolja, revščina, lakota, bolezen, neenakost in ignoranca," je dejal francoski predsednik.

Na slovesnost so organizatorji povabili prek 3400 ljudi, med njimi številne veterane oboroženih sil Francije in njenih zaveznic.