Najmanj 25 mrtvih

Uničujoč požar: rešila je hčerko in sosedova otroka, nekateri so ostali v ognju

G.G.
29. 12. 2017, 07.32
Posodobljeno: 29. 12. 2017, 08.21
Deli članek:

Ko je zagorela petnadstropna stavba v newyorški četrti Bronx, se je z ognjenimi zublji spopadlo več kot 150 gasilcev.

Profimedia
Gasilci so rešili več kot 10 ljudi.

Vzrok požara, ki ju izbruhnil v mrzlem večeru, še ni znan, stanovalec, ki živi v bloku čez cesto pa je za televizijo WCBS-TV povedal, da sta ga zbudila vonj dima in kričanje ljudi.

Poveljnik gasilcev Daniel A. Nigro je dejal, da je požar izbruhnil v prvem nadstropju stavbe in se nato hitro širil višje.

Iz okoli 100 let stare stanovanjske stavbe, v kateri je okoli 20 stanovanj, so gasilci rešili najmanj 12 ljudi, najmanj 25 pa jih je našlo smrt v plamenih. Med mrtvimi je tudi enoletni dojenček.

Župan New Yorka Bill de Blasio je dejal, da gre za najhujši požar v mestu v zadnjih 25 letih in veliko tragedijo, ki za številne družine.

Reuters

Pričevanja prebivalcev so pretresljiva. Stanovalka Dianna Reyes je za New York Times povedala, da sta s hčerko pravočasno stekli iz stanovanja, prav tako ji je uspelo odnesti dva majhna otroka iz sosednjega stanovanja, a tam so ostali še drugi otroci številčne družine, ki se niso uspeli rešiti.

Stanovalka Luz Hernandez je postala pozorna, ko je zaznala vonj po zažganih gumah. Hitro je njeno stanovanje napolnil temen dim. Poklicala je moža in 11 ter 16 let stara sina, da so takoj prišli do okna in se nato spustili po požarnih stopnicah. Medtem pa so ognjeni zublji že vstopili v njihov dom.