V lakastih čevljih

Severnokorejski voditelj lahko upravlja z vremenom, pišejo. Bo spet prelita kri?

J.P.
12. 12. 2017, 15.00
Posodobljeno: 12. 12. 2017, 15.49
Deli članek:

Na 2.744 metrov visok vrh je prišel s sijočimi črnimi čevlji in v formalni opravi.

Profimedia
Severnokorejski voditelj na vrhu gore Paektu.

Kim Jong Un s kučmo ...

Profimedia

Profimedia

... in brez:

Profimedia

Profimedia

Severnokorejski diktator je poziral na vrhu 2.744 metrov visoke gore Paektu, le streljaj od meje s Kitajsko. Nebo je bilo sinje modro.

Tamkajšnja tiskovna agencija KCNA se je že razpisala, da gredo zasluge za idilične vremenske razmere le in samo 33-letnemu Kim Jong Unu, saj da je zmožen upravljati z pregovorno muhastim vremenom.

Decembra praviloma negostoljuben vršac je po njihovem pisanju sijal od veselja spričo vrnitve njegovega velikega vodje. Temu primerno se je na vrhu odrazilo njegovo zadovoljstvo.

Je to pravi razlog?

Nedolžen podvig pa ima zlovešče podtone. Iz Južne Koreje namreč prihajajo namigi, da propaganda morda napoveduje usmrtitev katerega od severnokorejskih veljakov, kar naj bi se v preteklosti že večkrat zgodilo.

Kim se je na goro zatekel novembra 2013, mesec dni pozneje pa je umrl njegov stric in politični varuh Jang Song Thaek. Pod nebo se je znova povzpel aprila 2015, nato pa opravil s Hyon Yong Cholom, nekdanjim severnokorejskim obrambnim ministrom. V višave je znova poromal septembra 2016, potem ko je Severna Koreja opravila peti jedrski poskus.