Slabi obeti

Leto 2018: Prihajajo vojne, huda lakota in več ekstremizma

S.R.
30. 11. 2017, 13.30
Posodobljeno: 30. 11. 2017, 13.39
Deli članek:

Če gre verjeti poročilu skupine strokovnjakov iz Ženeve, se bodo humanitarne krize po svetu leta 2018 še poglobile.

Profimedia

Nepridobitna organizacija ACAPS s sedežem v Ženevi, ki humanitarne delavce po svetu podpira z analizami in dnevnim spremljanjem dogajanja v 150 državah, je danes izdala poročilo, v katerem je proučila predvidene potrebe 18 držav v letu 2018. Prišli so do zaskrbljujočih zaključkov, saj naj bi se razmere glede na letošnje leto še poslabšale, poroča tiskovna agencija Reuters.

Zaradi prihajajočih volitev se bodo povečale napetosti v Afganistanu, Iraku, Libiji, Južnem Sudanu in Venezueli, posledica pa bo povečanje nasilja.

Po njihovih napovedih se bodo državljanske vojne v Afriki nadaljevale z enako vnemo, od vojne razdejane regije bodo še naprej čutile hudo pomanjkanje, pestila jih bo lakota, pojenjalo pa naj ne bi niti nasilje islamskih skrajnežev.

»Če je leto 2017 izgledalo slabo, obeti za leto 2018 niso nič boljši: Kar zadeva nasilje in negotovost, se bodo prihodnje leto razmere najverjetneje poslabšale v Afganistanu, Demokratični republiki Kongo, Libij, Etiopiji, Maliju, Somaliji in Siriji,« je v poročilu zapisal vodja organizacije Lars Peter Nissen, pri čemer se bo z vidika tveganja za lakoto severovzhodnemu delu Nigerije, Somaliji, Južnemu Sudanu in Jemnu pridružila še Etiopija.

Islamska država in islamisti

Čeprav so zavezniki v Iraku porazili večino glavnih utrdb islamske države, bodo džihadisti še naprej izvajali improvizirane napade po vsej državi, hkrati bodo še povečali svojo prisotnost na jugu Libije, navaja poročilo. Svojo prisotnost bodo najverjetneje povečali tudi v somalijski regiji Puntland.

Poročilo še predvideva, da bodo oboroženi islamisti izkoristili umik vladnih čet iz območij osrednjega Malija, talibani v Afganistanu pa bodo utrdili svojo oblast na podeželju in povečali proizvodnjo opija, s čimer bodo povečali financiranje oboroženih skupin.

Zaradi razdrobljenosti oboroženih skupin se bo nasilje okrepilo tudi v Srednjeafriški republiki, posledično pa se bo povečalo število beguncev na poti v Kamerun in Demokratično republiko Kongo.