Neverjetna zgodba

Kmet tožil, da mu crkuje živina, potem je policija odkrila to

R.T.
14. 8. 2017, 08.58
Posodobljeno: 14. 8. 2017, 09.15
Deli članek:

V bližini neke vasice pri Boru v Srbiji so policisti med preiskavo onesnaženja okolja s kislino odkrili nezakonito topilnico zlata.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V tem nezakonitem obratu so neznanci pridobivali čisto zlato iz rudnin, ki so jih ukradli v podjetju RTB Bor (Rudarsko-topioničarski basen Bor), po neuradnih informacijah poroča srbski Alo.

Pogin živine je sprožil alarm

Policija je postala pozorna na dogajanje v okolici, ko se je eden od tamkajšnjih kmetov začel pritoževati, zaradi poginov živine. Možak je sporočil, da naj bi, po ugotovitvah veterinarja, za pogin njegove živine bila kriva kislina, s katero so bila zastrupljena tamkajšnja zemljišča. Ker so kislino brez vsakega nadzora izlivali kar na okoliška polja, so živali krmili z zastrupljeno travo. Med podrobnim pregledovanjem okolice, pa je policija potem odkrila nelegalno topilnico zlata.

"Ob odkritju topilnice, smo bili zelo presenečeni , da kaj takšnega sploh lahko obstaja v Srbiji. V notranjosti smo našli kotle za topljenje, surovine za predelavo in topljenje, rezervoarje s kislino in podobno. Glede na vse opaženo, je bilo takoj jasno, da so tu nezakonito topili rudo in pridobivali čisto zlato. Zgradbo smo zastražili, da bi lahko opravili temeljito preiskavo. Vendar pa, ko smo dan zatem vstopili v zgradbo, smo lahko le zgroženi ugotovili, da je razlita kislina raztopila in uničila vse sledi,” je za časnik povedal eden od pristojnih.

Razlita kislina uničila sledi

Policija je med potekom preiskave izvajala 24-urno varovanje tega objekta, zato ni jasno, kako se je v topilnici lahko prevrnila posoda s tisoč litri kisline. Posledica razlitja kisline je bilo uničenje vseh sledi, ki bi preiskovalce lahko privedle do lastnika tega objekta.

Zaenkrat še ni znano, kdo je polil posodo s tisoč litri kisline, domnevajo pa, da je lastniku s pomočniki nekako nekako zaobiti policijsko patruljo, ki je varovala nezakonito topilnico.

V okolici te zgradbe je v premeru okrog 300 metrov uničena vsa flora in favna.

Po doslej zbranih podatkih, so v zgradbi skorja leto dni pridobivali čisto zlato. Zdaj poskušajo specializirani oddelki ministrstva za notranje zadeve odkriti sledi, ki bi policijo pripeljale do lastnika tega nezakonitega proizvodnega obrata. Po neuradnih informacijah časnika, preiskovalci domnevajo, da je topilnica v lasti starega znanca policije, ki so ga že večkrat prijeli in obravnavali zaradi kraje surovin iz podjetja RTB Bor.

Zaenkrat tudi ni podatkov, kolikšna je bila količina zlata, ki so ga proizvedli v topilnici, najverjetneje pa so ga prodajali na črnem trgu, še piše Alo.