Spolna sužnja

»Šest mesecev me je posiljeval vsak dan«

R.T.
26. 7. 2017, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

O bolečinah, ki jih je kot spolna sužnja utrpela v ujetništvu pri džihadistih, je za britanski BBC spregovorila 17-letna pripadnica verske manjšine jazidov.

Youtube
Ekhlas, ki ji je zmanjkalo solza.

Borci islamistične skupine IS so jazide, starodavno kurdsko versko skupnost na severu Iraka, napadli leta 2014. Moški del skupnosti so pobijali, ženske pa ugrabljali in jih uporabljali kot spolne sužnje. Ekhlas, ki je bila takrat stara 14 let, je poskušala pobegniti, vendar je bila prepozna. Ugrabili so jo skupaj z več tisoč drugimi sotrpinkami in jo kot spolno sužnjo šest mesecev držali v ujetništvu.

»Šest mesecev me je posiljeval vsak dan. Poskušala sem storiti samomor,« je povedala o svojem »gospodarju«, ki jo je izžrebal med 150 dekleti. »S svojimi dolgimi lasmi je bil tako ogaben, bil je kot pošast. Neznosno je smrdel, jaz pa sem bila tako prestrašena, da si ga nisem upala niti pogledati.«

Po šestih mesecih, ko je bil njen ječar na bojišču, ji je uspelo pobegniti, na koncu pa je pristala v begunskem taborišču. »Kako vam lahko to pripovedujem, brez da bi jokala? Povem vam, zmanjkalo mi je solza,« pojasni Ekhlas, ki zdaj živi v Nemčiji, kjer obiskuje terapije, želi pa si postati odvetnica.

Ko so džihadisti poleti 2014 prevzeli oblast nad gorovjem Sindžar, so ujeli ali ubili približno 9.900 pripadnikov jazidov.