Poročilo

Na Balkanu več nevarnih "terorističnih dejavnikov", največja grožnja je ta država

R.T.
21. 7. 2017, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V najbolj nedavnem poročilo ameriškega State Departmenta o boju proti terorizmu so mesto našle tudi balkanske države.

Reuters
Številni državljani Bosne in Hercegovine so se odpravili v Sirijo in Irak, da bi izkazali podporo Islamski državi in drugim terorističnim skupinam.

Število napadov je od leta 2015 padlo za devet odstotkov, število smrtnih žrtev pa za 13 odstotkov. V terorističnih napadih je umrlo tudi 6700 teroristov, kar je 26 odstotkov vseh smrtnih žrtev v terorističnih napadih in dva odstotka več kot leta 2015. V napadih je bilo ranjenih 33.800 ljudi in 1600 teroristov, ki so lani ugrabili 15.500 ljudi.

Bosna in Hercegovina

Medtem ko Bosna in Hercegovina še naprej ostaja partner v boju proti terorizmu, piše v poročilu boju proti terorizmu v letu 2016, in čeprav se njene protiteroristične zmogljivosti krepijo, nasilna islamska ideologija ter regionalne združbe islamskih skrajnežev ostajajo potencialni viri nasilnega ekstremizma, ugotavlja ameriški State Department. Zato ostaja največja grožnja na Balkanu. "Varnostne sile pozorno spremljajo gibanje osumljenih tujih borcev, vendar pa usklajevanje varnostnih agencij ni zadovoljivo," še piše v poročilu, poroča Blic. Prostora za izboljšave je tudi na področju varovanja meje - obstajajo namreč številne lokacije, kjer jo je mogoče prečkati brez nadzora.

Arhiv Svet24
Teroristični napadi so se lani zgodili v 104 državah, od tega 55 odstotkov v Iraku, Afganistanu, Indiji, Pakistanu in na Filipinih.

Številni državljani Bosne in Hercegovine so se odpravili v Sirijo in Irak, da bi izkazali podporo Islamski državi in drugim terorističnim skupinam, ukrepi pa so obrodili sadove, saj v zadnjem letu beležijo zmanjšanje pretoka tujih terorističnih borcev. Tako naj bi do leta 2013 v Irak in Srbijo odšlo vsaj 300 državljanov Bosne in Hercegovine, vrnilo se jih je približno 50. Za lansko leto pa ne beležijo posebej vidnega odliva.

Kosovo

V poročilu se je znašlo tudi Kosovo, kjer je ekstremizem v porastu, saj ga financira denar tujih organizacij, okitenih z ekstremnimi ideologijami. Nezanemarljiv je tudi vpliv družabnih omrežij, kjer ekstremisti prežijo na najbolj dovzetne. S Kosova se je v Sirijo in Irak odpravilo vsaj 315 ljudi, od tega naj bi jih bilo 58 ubitih.

Makedonija

Tu je še Makedonija, kjer so se lani odvile tri protiteroristične operacije, v katerih je bilo aretiranih več ljudi. Makedonske kljub temu oblasti ocenjujejo, da simpatizerjev Islamske države še niso uspeli izkoreniniti.