Pretepači

Nemčija Erdoganovim telesnim stražarjem: ne hodite na G20

B.K.
26. 6. 2017, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nemško zunanje ministrstvo je opozorilo telesne stražarje turškega predsednika, ki so prejšnji mesec napadli protestnike v Washingtonu, naj ne hodijo na vrh G20, ki se bo odvil julija v nemškem Hamburgu.

Reuters
Varnostni oficir turškega predsednika.

Enaka opozorila naj bi za zaprtimi vrati ministrstvo prav tako ponovilo članom nemškega parlamenta, poroča nemški časnik Die Welt.

Ob tem je nemška federalna policija podala izjavo, v kateri opozarja, da tuje sile v Nemčiji nimajo suverenih moči. “Tuji kolegi imajo zgolj pravico do samoobrambe,” so zapisali v izjavi.

Turška ambasada je nemškemu zunanjemu ministrstvu namreč poslala seznam 50 oseb, ki bodo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana spremljale v Hamburgu. Med njimi naj bi bilo tudi več agentov, ki so bili udeleženi v majskem incidentu v Washingtonu.

Maja so telesni stražarji, med Erdoganovim obiskom Donalda Trumpa v Washingtonu, razbili policijski kordon in napadli pro-kurdske protestnike, ki so protestirali proti nasilju turškega režima na Kurdi. Videoposnetki, ki so jih posneli mimodioči kažejo, kako skupina turških moških v oblekah napada in brca protestnike. Med sednjimi je bila tudi ženska, ki so jo agenti spravili na tla in zbrcali.

Ameriške oblasti so po incidentu izdale 12 nalogov za aretacijo.

Erdoganovi telesni stražarji so sicer dobro znani po svojih nasilnih taktikah. Lani so med nekim dogodkom v Washingtonu tako iz govornega odra zvlekli turškega novinarja, ki je bil kritičen do Erdogana, še dva pa so podrli na tla in zbrcali.