Izolacija

Podpornike terorizma so nanizali v seznamu

T.L./STA
9. 6. 2017, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Arabske države objavile s Katarjem povezani "teroristični seznam".

Profimedia
Katar so izolirali.

Savdska Arabija, Egipt, Združeni arabski emirati in Bahrajn so danes objavili seznam 59 posameznikov in 12 skupin, ki so po njihovih navedbah povezani s terorizmom in imajo bodisi sedež v Katarju bodisi jih ta država financira. Katar je tako kot dosedanje obtožbe na svoj račun tudi seznam zavrnil kot neutemeljenega.

Na seznamu so med drugim Katarci, Jordanci, Egipčani, Kuvajtčani, Bahrajnčani in Libijci. Med njimi so tudi duhovni vodja Muslimanske bratovščine Jusuf al Karadavi, ki živi v Dohi, in dobrodelne organizacije, ki jih financira Katar.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v torek branil Katar in dejal, da namerava nadgraditi stike s to zalivsko državo, ki so jo prizadele sankcije Savdske Arabije in njenih zaveznikov.

Kot je sporočila četverica držav, so seznam objavile "v luči svoje zavezanosti boju proti terorizmu, izničenju virov financiranja in boju proti skrajni ideologiji". Izjava tudi navaja, da so odločitev sprejeli, ker je Doha nenehno "kršila obveznosti in dogovore med njimi, vključno z obljubo, da ne bodo podpirali ali ščitili elementov ali organizacij, ki ogrožajo varnost držav".

Podpisnice so tudi izrazile hvaležnost tistim, ki jih podpirajo v boju proti terorizmu, ekstremizmu in nasilju.

Več arabskih držav, na čelu z avtoricami danes objavljenega seznama, je v začetku tedna naznanilo prekinitev diplomatskih odnosov in zaprtje mej ter prometnih povezav s Katarjem, pri čemer so obtožile Doho, da podpira terorizem.

Katarci nočejo kloniti

Katar obtožbe že vseskozi zavrača kot neutemeljene in kot takega je označil tudi današnji seznam. Z njim države "krepijo neutemeljene obtožbe, ki nimajo nikakršne osnove v dejstvih", je sporočila katarska vlada.

V izjavi je še zatrdila, da Katar ne podpira terorističnih skupin. "Naše stališče v boju proti terorizmu je močnejše od številnih podpisnic skupne izjave - dejstvo, ki so ga avtorice prikladno spregledale," dodajajo.

Profimedia
Katarski zunanji minister Šejk Mohammd bin Abdulrahman Al Tani je povedal, da bo država vztrajala pri svoji zunanji politiki.

Z objavo seznama so se še zaostrile diplomatske in politične napetosti med zalivskimi državami. Katarski zunanji minister Šejk Mohammd bin Abdulrahman Al Tani je sicer v četrtek dejal, da se njegova država ne bo predala in spreminjala svoje zunanje politike, da bi razrešila spor z arabskimi sosedami.  Češ, da lahko Katar kljub izolaciji preživi "za vse večne čase".