Dvoličnost

Se šali na očetov račun? V treh mesecih v ZDA najmanj 23 ton Ivankine "kitajske robe"

T.L.
13. 3. 2017, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Donald Trump je predsedniško kampanjo zgradil na obljubah, kako bo v ZDA vrnil delovna mesta in kaznoval tiste, ki proizvajajo izdelke na tujem, predvsem na Kitajskem. No, morda bi moral začeti pri svoji hčerki.

arhiv Reporterja
Oče napada tiste, ki izdelke proizvajajo na Kitajskem, v imenu njegove hčerke pa so v nekaj mesecih v ZDA uvozili za 23 ton na Kitajskem izdelanih izdelkov.

Medtem ko je Donald Trump svojo predsedniško predvolilno kampanjo in program osredotočil pod sloganom "najprej Amerika" (America first), kar v praksi pomeni tudi nakupe v ZDA izdelanih izdelkov in zaposlovanje ameriških državljanov, pa igra njegova hčerka Ivanka Trump, ki je ena glavnih Trumpovih svetovalk, nekoliko drugačno igro. Igro, iz katere bi lahko sklepali, da se: ali norčuje iz svojega očeta ali ameriških volivcev, morda pa ji je za vse skupaj malo mar in je navajena početi stvari po svoje.

Trump napada "nepošteno" Kitajsko, njegova hčerka pa ...

Zakaj gre? Medtem ko njen oče v vlogi predsednika države hrumi, kako vrača delovna mesta v ZDA, kako bo z davki udaril po podjetjih, ki na tujem po bagatelnih cenah izdelujejo proizvode in jih nato za precej višje zneske prodajajo v ZDA, Ivanka Trump v ZDA uvaža polne ladje izdelkov njene blagovne znamke, ki so narejeni – na Kitajskem.

V treh mesecih v ZDA najmanj 23 ton Ivankine "kitajske robe"

Po podatkih ameriške carine je Ivanka od novembrske zmage Donalda Trumpa na volitvah pa do 28. februarja iz Kitajske v ZDA prepeljala najmanj 23 ton čevljev, dve toni bluz in najmanj 1600 denarnic, narejenih iz kravje kože. In vse to v času ko Trump obtožuje Kitajsko, da z nepošteno trgovino in valutnimi manipulacijami »krade« delovna mesta v ZDA. Ivanka Trump sicer ni neposredno vmešana v izdelav izdelkov na Kitajskem, to namreč z njenim blagoslovom in v njenem imenu počnejo proizvajalci, ki jim je zaupala svojo blagovno znamko: tovarne G-III, Mondani in Mark Fisher. 

Na primer: G-III je leta 2015 prodal za 29,4 milijonov dolarjev izdelkov s podpisom Ivanke Trump, v prvih devet mesecih minulega leta pa je v primerjavi z enakim obdobjem leto prej, prodaja poskočila za 13,3 milijonov dolarjev.

Ivankina linija pa ni edina blagovna znamka Trumpovih, ki nastaja na Kitajskem. V zadnjih desetih letih je v ZDA pripotovalo več kot 1200 tovornih pošiljk iz Kitajske ali Hong Konga, ki so nosile ime milijarderja Trumpa, še kažejo podatki s carine. V času kampanje je Trump to zagovarjal kot pametno poslovno potezo. Da bi dočakali odgovor sicer zgovornega Trumpa na to, ali se ju ne zdi to dvolično, da v eni sapi govori o vrnitvi proizvodnje v ZDA in proizvaja na Kitajskem, pa najverjetneje ne bomo dočakali.

Po sestanku naročilo 10.000 parov kitajskih čevljev

Za piko na i: Ivanka Trump je prejšnji mesec v Beli hiši prisostvovala na sestanku s podjetniki, ko je njen oče govoril o vrnitvi proizvodnje v ZDA. "Vse bo utemeljeno na vrnitvi naših delovnih mest," je ob priložnosti obljubljal Trump. Vendar očitno ne takoj in ne za vse: po poročanju kitajskih medijev je namreč ena od tovarn na Kitajskem že naslednjega dne prejela naročilo za izdelavo 10.000 čevljev s podpisom Ivanke Trump za naslednjo sezono.