Priporoča morske sadeže

Islandski predsednik bi prepovedal pice z ananasom, a ne more

B.K.
23. 2. 2017, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik Islandije Gudni Thorlacius Johannesson je pred časom dejal, da bi prepovedal pico z ananasom, če bi to bilo v njegovi moči. Sedaj priznava, da te avtoritete nima.

Reuters
Predsednik Islandije Gudni Thorlacius Johannesson.

Gudni Johannesson je svojo nenaklonjenost ananasu na znameniti italijanski jedi izrazil med obiskom srednje šole v severnem islandskem mestu Akureyri, kjer so ga šolarji spraševali o njegovih osebnih preferencah.

Ko ga je eden izmed učencev vprašal, če ima na pici rad ananas je islandski predsednik dejal, da »močno nasprotuje« takšni ideji. Nadaljeval pa je z izjavo, da bi ananase na pici prepovedal, če bi jih lahko.

To je izzvalo pravi vrvež na družbenih omrežjih, kjer so nekateri predsednikovo stališče podpirali, drugi pa so ga zavračali. Objavljena je bila celo šaljiva peticija, katere podpisniki Johannessona pozivajo k odstopu, zaradi njegovih »ekstremističnih pogledov.«

Predsednik pa je v torek javno pomiril svoje državljane. »Rad imam ananas, le ne na pici. Nimam moči, da bi sprejel zakone, ki bi ljudem prepovedali, dajanje ananasa na pico. Vesel sem, da nimam takšne moči. Predsedniki ne bi smeli imeti neomejene moči. Ne bi želel biti na tem položaju, če bi lahko sprejemal zakone, ki bi prepovedovali tisto, kar meni ni všeč. Ne bi želel živeti v takšni državi. Za pice sicer priporočam morske sadeže,« je povedal.

Johanneson, nekdanji profesor zgodovine na Islandski univerzi, opravlja funkcijo predsednika države od lanskega avgusta. Je izjemno priljubljen predsednik, predvsem zaradi svoje ljudskosti in dostopnosti. Po trenutnih javnomnenjskih raziskavah ga podpira kar 97 odstotkov vseh prebivalcev Islandije.