Kenijske ženske

Može bodo prikrajšale za seks, če ne bodo volili

M.K.
17. 1. 2017, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Članica kenijskega parlamenta Mishi Mboko poziva sodržavljanke, naj uporabijo seks za spodbudo omahljivim možem, da se bodo registrirali kot volivci na prihodnjih predsedniških volitvah.

You Tube / zajem zaslonske slike
Mishi Mbok trdi, da je bil seks vedno močno orožje žensk, s katerim so spodbudile sicer omahljive in ravnodušne moške k želenemu ukrepanju.

Mishi Mboko je pozvala kenijske ženske, da naj odtegnejo seks svojim možem, vse dokler se ti ne bodo vpisali v volilni imenik za predsedniške volitve, ki bodo v tej državi 8. avgusta.

Predstavnica žensk obalnega mesta Mombasa trdi, da je to najboljša strategija za zmanjšanje opozicijskih glasov. 

"Ženske, to je strategija, ki bi jo morale uporabiti. Odrecite jim seks,  vse dokler vam ne pokažejo svojih volilnih kartic," jih je pozvala. Registracijski postopek se bo zaključil 17. februarja. 

Mbokova je povedala, da je bil seks vedno močno orožje in da bo spodbudil ravnodušne moške, da bodo pohiteli z registracijo v volilni imenik, ki se je začela v ponedeljek. Kot je po pisanju časnika Standard še dodala, takšen ukrep ne bo prizadel njenega moža, ker se je že vpisal v volilni imenik.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta se bo na volitvah potegoval za drugi mandat, njegov tekmec pa bo kandidat zavezništva opozicijskih strank, ki vključuje tudi stranko ODM, katere članica je tudi Mbokova. Zavezništvo opozicije ima večje možnosti za zmago na volitvah, če se bodo njegovi podporniki registrirali v zadostnem številu, je povedala.

Pozivi k seksualnemu bojkotu niso v Keniji nič zelo neobičajnega. Že leta 2009 so ženske aktivistke organizirale teden dni trajajočo seksualno stavko, s katero so hotele prisiliti vse vpletene k umiritvi spora med predsednikom Mwaijem Kibakijem in premierjem Railom Odingo ter njunimi zavezniki.