Izgon diplomatov

Trump pohvalil Putina kot zelo pametnega človeka

M.K./STA
31. 12. 2016, 07.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v petek pohvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina kot zelo pametnega človeka, ker ni sprejel povračilnih ukrepov proti ZDA .

Reuters
V živo se Trump in Putin še nista srečala.

Administracija predsednika Baracka Obama je zaradi ruskega vpletanja v ameriške volitve izgnala 35 ruskih diplomatov in uvedla še druge sankcije.

ZDA so izgnale tudi kuharja ruskega generalnega konzulata San Francisca in generalni konzul Sergej Petrov je potožil, da si bodo morali za praznike kuhati sami.

Kar 17 ameriških obveščevalnih agencij se je jeseni strinjalo, da je Rusija vlamljala v računalniške sisteme demokratov in predajala informacije spletni strani WikiLeaks ter s tem pomagala do volilne zmage Trumpa.

Ta pravi, da se ZDA ne bi smele ukvarjati s preteklostjo in morajo iti naprej. Obama je iz ZDA izgnal 35 ruskih diplomatov z njihovimi družinami, zaprl dva počitniška kompleksa ruskih diplomatov, Putin pa je v petek sporočil, da Rusija ne bo sprejela povračilnih ukrepov.

Trumpovi sodelavci in zavezniki, kot sta Kellyanne Conway in Rudy Giuliani, sta prepričana, da je Obama sankcije proti Rusiji sprejel zato, da škoduje Trumpu. Sankcije naj bi bile politična poteza, Giuliani pa si je celo privoščil izjavo, da Trump obveščevalcem ZDA, preden nastopi oblast, ne bi smel verjeti. Republikanec Giuliani torej pravi, da morajo Američani bolj zaupati Putinu in Rusiji, kot pa lastnim vohunom.

Obenem je kritiziral Obamo, ker se je leta 2012 norčeval iz republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja, ko je ta dejal, da je Rusija geopolitični sovražnik ZDA številka ena. Republikanci so tako našli način, da obenem izražajo domoljubje s kritikami Rusije in kritikami Obame, ker ni prej storil tega, kar je storil sedaj.

Ministrstvo za domovinsko varnost in FBI sta sicer v petek objavila 13 strani dolgo poročilo o tem, da so ruski obveščevalci iz naslednice KGB FSB in vojaške obveščevalne službe GRU vlamljali v demokratske računalnike in se maskirali kot tretje stran.

Podrobno poročilo objavlja kode in druge informacije, ki naj bi dokazovale rusko sodelovanje pri tem, da so si Američani izvolili na čelo države tako imenovanega "mandžurskega kandidata" po filmu iz leta 1959. To je kandidata, ki si ga je izbrala tuja velesila.