VATIKAN

Papež z jubilejno mašo pred tisoč zaporniki

A.K./STA
6. 11. 2016, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Papež Frančišek je v baziliki sv. Petra danes maševal pred več kot tisoč zaporniki.

STA

Gre za enega od dogodkov ob zaključku jubilejnega leta usmiljenja, ki ga je Frančišek razglasil decembra lani in se bo zaključilo čez dva tedna. Zaporniki so na podlagi posebnega dovoljenja v Vatikan prispeli iz devetih držav.

Maše so se po podatkih Vatikana udeležili zaporniki iz Španije, Italije, Velike Britanije, Latvije, Madagaskarja, Malezije, Mehike, Nizozemske in Južne Afrike. Med njimi so bili tudi Američani, priprti v Italiji.

Papež je v pridigi med drugim dejal, da je zapor primerna kazen za prestopnike, a morajo ti imeti tudi možnost, da se ne glede na težo svojega dejanja poboljšajo in da jim je odpuščeno.

"Vsakič, ko vstopim v kakšen zapor, se vprašam, zakaj oni in ne jaz. Vsakdo lahko naredi napake. Vere v rehabilitacijo zapornikov in njihovo vnovično vključitev v družbo je malo, a na ta način pozabljamo, da smo vsi grešniki," je dejal Frančišek.

"Vemo, da papež zapornikom posveča precej pozornosti. Na svojih potovanjih je obiskal številne zapore, kjer je zapornikom predal sporočilo solidarnosti in upanja," je v četrtek dejal nadškof Rino Fisichella. Po njegovih besedah je Frančišek tudi stalno v stiku z zaporniki, obsojenimi na smrt. Vatikan takšni kazni že dolgo nasprotuje z argumentom, da lahko življenje odvzame le bog.

Pred mašo so zbrane nagovorili zaporniški paznik, katoliški duhovnik, ki je vodil postopek razglasitve umorjenega italijanskega sodnika za svetnika, obsojenec zaradi umora in ženska, katere sin je bil umorjen.

Frančišek je v soboto na Twitterju zapisal, da je "odpuščanje bistvo ljubezni, ki lahko razume napake in jih popravlja".