Invazija

Po piku sršena: vstopil je v hišo in padel po tleh

T.L.
10. 9. 2016, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Družina je takoj na pomoč poklicala reševalce. Pera je teden dni preživel na oddelku za intenzivno nego.

"Oče je vstopil v hišo in padel na kolena. Začel se je dušiti. Hitro smo klicali reševalce," je za portal 24sata.hr dejal Vladimir Jelečević iz hrvaškega Dopsina potem, ko so po vbodu sršena komaj rešili življenje njegovega očeta. Od dogodka je minil že mesec dni, pa se vsa družina z nelagodjem spominja dogajanja usodnega dne, ko se je oče Pera (59) odločil, da bo z vrta pregnal sršene. Družina jih je opazila po nakupu sadik cvetlic, s katerimi so želeli okrasiti vrt. No, s cvetlicami pa so prišli tudi azijski sršeni.   

Azijski sršen lahko leti s hitrostjo 60 km/h.

"Oče je tega dne kupil insekticid proti sršenom in se je zvečer odpravil na vrt, da bi jih poškrpil. Leteli so nad cvetlicami in po "sprejanju" jih je nekaj padlo. Oče je vračal v hišo, ko ga je eden od sršenov napadel in zbodel. Kot da bi se želel maščevati ..." se spominja Vladimir.  

Sršen je Pero pičil pod pazduho. Ko je padel po tleh, mu je žena držala jezik, da se ne bi zadušil. Takoj po prihodu reševalcev je dobil injekcijo. Pero so pred 14 leti operirali na srcu in je ob piku sršena doživel srčni infarkt, zato je po piku v bolnišnici preživel teden dni na intenzivnem oddelku, zdaj pa si je že opomogel. 

Domovanje azijskih sršenov so z vrta zdaj odstranili deratizatorji. Družina nameč ni vedela, da je šlo za to vrsto sršenov, ki je na Hrvaško najverjetneje prišla iz Indije.

Invazija nevarih sršenov

Pri sosedih imajo v zadnjem času velike težave zaradi prave invazije nevarnih sršenov. V naselju Bocanjevci so jih le na eni lokaciji našli već kot tisoč. V hrvaških medijih se skoraj vsak dan pojavljajo poročila o pikih sršenov, pred dnevi pa je po vbodu sršena življenje izgubil tudi policist. 

Največ azijskih sršenov je na področju Slavonije, prijavljeni pa so tudi primeri v Medulinu pri Pulju, Raklju in Rovinju. V Sloveniji smo opazili azijske sršene že leta 2014.