Sporazumi

Kitajska osvaja Srbijo

G.G./STA
18. 6. 2016, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov srbski kolega Tomislav Nikolić sta danes v Beogradu podpisala sporazum o strateškem sodelovanju med njunima državama. Podpisala sta še 21 drugih sporazumov, med drugim o skupnih infrastrukturnih projektih, izmenjavi informacijske tehnologije in tehničnem sodelovanju.

Profimedia
Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov srbski kolega Tomislav Nikolić.

"Srbija je na enem pasu, eni poti in ima pomembno vlogo na njej," je po podpisu sporazuma dejal kitajski predsednik, ki je na tridnevnem obisku v Srbiji.

Kitajska želi s pobudo en pas, ena pot, ki je poznana tudi kot nova svilena pot, okrepiti infrastrukturne povezave z Evropo in Afriko. "Na tej poti pričakujemo več investicij in večjo blagovno menjavo. To je platforma za razvoj in krepitev odnosov," je povedal Xi.

Srbski predsednik pa je ocenil, da sta Srbija in Kitajska "zanesljiva partnerja". "Iz prijateljstva dveh držav bodo zagotovo nastali novi gospodarski odnosi," je poudaril Nikolić.

"Kitajska je država, ki v temeljih spreminja svetovni gospodarski red, a se ne vmešava v politiko in vojaške spore. Mislim, da vam je velik del človeštva hvaležen za to," je še dejal Nikolić.

Kitajski predsednik, ki mu je Nikolić podelil tudi državno odlikovanje, se je danes srečal tudi s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem, ki je obljubil več skupnih infrastrukturnih projektov. Xijev obisk je po Vučićevih besedah izjemna priložnost za gradnjo gospodarskih odnosov na osnovi dobrih političnih odnosov.

Peking je sicer tako gospodarsko kot tudi politično pomemben partner Beograda, ki skuša kljub približevanju EU ohraniti stike s Kitajsko in Rusijo. Obe državi sta Srbijo podprli tudi pri sporu z Zahodom glede neodvisnosti Kosova.