Turki se ne zmenijo

VIDEO: Džihadisti so se vkopali na turški meji

R.T.
14. 6. 2016, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški vojski naj bi bilo ukazano, da na meji s Sirijo ignorira aktivnosti Islamske države.

Na stavbi plapola zastava Islamske države.

Kar pomeni, da lahko džihadisti mirne duše kopljejo jarke in nastavljajo mine, so domačini v mestu Karkamis, ki leži tik ob meji, povedali ruski vladni televizijski mreži RT.

Povsem blizu so

Po poročanju njihove poročevalke Lizzie Phelan je mogoče z meje zlahka videti zastave Islamske države, ki plapolajo v bližnjem sirskem mestu Jarablus. Njihova vozila naj bi vozila tik ob ograji, čez mejo pa je mogoče slišati tudi vpitje njihovih zvočnikov.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Pripadniki Islamske države so izkopali dovršen sistem jarkov, za kar so potrebovali več mesecev. Kot poroča RT, je turška vojska početje povsem prezrla. Bulant Polat, eden redkih, ki so ostali v Karkamisu, je omenjeni televizijski mreži potrdil, da so se islamisti utrdili povsem pred nosom turških čet. »Zlahka jih vidimo. Blizu meje so, le 50 metrov stran,« je dejal. Podobno je bilo, ko so džihadisti prišli nastavljati mine – Turki so se le pogledali stran.

Da se znebi rivala

V zadnjih mesecih so se nakopičile obtožbe, da turška vlada ohranja vezi z Islamsko državo, saj da se hoče turški predsednik Recep Tayyip Erdogan s podporo teroristov znebiti svojega geopolitičnega rivala, sirskega predsednika Bašarja al Asada.