Zastrupitev s svincem

Rome namestili ob odlagališče strupenih odpadkov

M.K./STA
29. 4. 2016, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

ZN so v Prištini izrazili obžalovanje, ker so konec 90. let na stotine Romov namestili na območja, onesnažena s strupenimi snovmi.

Thinkstock
Zastrupitev s svincem je otrokom povzročila nepopravljive možganske poškodbe. (slika je simbolična)

Vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je včeraj izrazil obžalovanje, ker so bili Romi izpostavljeni škodljivim snovem. Rome so namestili v pet taborov na severu Kosova v bližini rudnikov, kjer so v preteklosti odlagali strupene odpadke svinca in cinka.

Okoli 600 Romov je pred premestitvijo živelo v južnem delu Mitrovice, vendar so po uničenju njihovih domov v vojni na Kosovu zbežali v severni del nekdanje srbske pokrajine.

Leta 2008 se je 138 Romov, ki so živeli v omenjenih taborih, pritožilo, da so utrpeli zastrupitve s svincem in da imajo še druge zdravstvene težave, ki so posledica onesnaženja tal, slabih higienskih razmer in slabih življenjskih razmer. Približno polovica tistih, ki so se pritožili, so bili otroci, najmanj 13 pa je bilo žensk, ki so v taborih rodile in so se pritožile v imenu svojih otrok.

Raziskava aktivistov za človekove pravice je pokazala, da je zastrupitev s svincem otrokom povzročila nepopravljive možganske poškodbe.

Unmik je v poročilu poudaril, da je Tanin podrobno preučil ugotovitve Komisije ZN za človekove pravice, ki pravijo, da v preteklosti uprava Unmika ni ravnala v skladu z veljavnimi standardi človekovih pravic. V poročilu je zapisano tudi, da je Tanin sedežu ZN predlagal odškodnino za oškodovance.

Kosovo je po konfliktu med Albanci in Srbi v drugi polovici 90. let postalo ozemlje pod zaščito ZN. Etnični Albanci so v konfliktu Rome videli kot sodelujoče s Srbi in so jim zato grozili z napadi.