Ameriške volitve

Trump in Clintonova do novih zmag

Matej Klarič
29. 4. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V torek je republikanec Donald Trump zmagal v vseh petih zveznih državah. Tudi demokratska favoritinja Hillary Clinton je zmagala v kar štirih od petih držav. Oba sta se tako spet še bolj približala končnemu zmagoslavju.

Reuters
V štirih od petih držav je v torek slavila Clintonova, ki največjo podporo med vsemi kandidati uživa tudi v Sloveniji.

Trump je tokrat premočno zmagal. Od 118 delegatskih mest naj bi jih osvojil kar 110 v državah Pensilvanija, Maryland, Rhode Island, Connecticut in Delaware. S tem je spet povečal svoje možnosti, da osvoji večino glasov in tako postane absolutni zmagovalec. Tako ga namreč vodstvo demokratske stranke ne bi moglo izigrati in postaviti drugega kandidata.

Republikanski kandidati lahko osvojijo še 502 mesti vezanih delegatov, Trump pa jih za zmago potrebuje še vsaj 284. Samo Indiana in Kalifornija jih štejeta 229. Naslednji teden pa se bodo prav v teh dveh mestih odvile volitve, ki bi znale Trumpu že prinesti dokončno zmago. "Kar se mene tiče, je (tekme) konec," je dejal Trump po veliki zmagi. V obeh državah po javnomnenjskih raziskavah tudi vodi. Preostala kandidata Kasich in Cruz niti teoretično več ne moreta prehiteti Trumpa, zato sta sklenila pakt o nenapadanju, s katerim bosta poskušala Trumpu onemogočiti zmago pred zaključno konvencijo.

Reuters
Trumpova petka za vseh pet novih osvojenih zveznih držav

Clintonova proti zmagi

Svoje napade Trump zato vse bolj usmerja proti Clintonovi kot najverjetnejši protikandidatki. Obtožil jo je nesposobnosti in tega, da igra na žensko karto. Kot moški po njegovem ne bi zbrala niti pet odstotkov glasov. Clintonova mu ni ostala dolžna in je dejala, da če je borba za žensko zdravstveno zavarovanje, plačan materinski dopust in enako plačilo igranje na žensko karto, potem je takšno poimenovanje ne moti. Clintonova je sicer slavila manj prepričljivo od Trumpa, vendar se je z novimi zmagami tudi sama še bolj približala nominaciji.

Sandersa za podpredsednika

Zanimivo je, da kar 61 odstotkov Sandersovih podpornikov in večina podpornikov Clintonove misli, da bi morala senatorja iz Vermonta Sandersa izbrati za svojega podpredsednika. Trump pa je Sandersa že javno pozval, naj v primeru poraza vseeno kandidira kot neodvisni kandidat. Tako bi namreč odvzel pomembne glasove Clintonovi, ki bi lahko Trumpu omogočili zmago. Ni pa izključeno, da bi v tem primeru Sanders lahko premagal tudi oba protikandidata. Tako Trump in Clintonova namreč, v nasprotju s Sandersom, "uživata" negativno podporo javnosti. Da bi dva kandidata z negativno podporo kandidirala za predsednika, pa bi bilo celo prvič v zgodovini.

Reuters
Protestniki, ki Trumpu nasprotujejo s transparenti proti rasizmu, islamofobiji, sovražnemu govoru in drugim nevarnostim, ki jih po njihovem mnenju širi milijarder.