Svet

Kako mogočneži in bogataši perejo denar

M.K./STA
4. 4. 2016, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razkritje podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca osvetljuje dogajajnje v svetu globalnega kriminala in korupcije. Vpleteni so tudi Slovenci.

Thinkstock
Razkriti notranji dokumenti odvetniške družbe vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, ki so povezani z ljudmi v več kakor 200 državah in ozemljih.

Projekt #PanamaPapers je nastal na temelju notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je od anonimnega vira pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, vključno s slovenskim Delom in več kot stotimi drugiimi medijskiimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Pri tem je sodelovalo 376 novinarjev iz 76 držav.

Dokumenti izvirajo iz malo znane, vendar vplivne panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki ima podružnice v Hongkongu, Miamiju, Zürichu in več kakor 35 drugih krajih po svetu. Družba je ena od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb - oblik podjetniškega poslovanja, s katerim je mogoče prikriti lastništvo premoženja.

Udarec offshore poslovanju 

Razkriti notranji dokumenti odvetniške družbe vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, ki so povezani z ljudmi v več kakor 200 državah in ozemljih. ICIJ bo objavil popoln seznam družb in ljudi, povezanih z njimi, na začetku maja letos.

Razkriti dokumenti omogočajo vpogled v premoženje v davčnih oazah 12 sedanjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter med drugim razkrivajo, kako so sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina na skrivaj prenesli kar dve milijardi dolarjev prek bank in skrivnih podjetij.

Dokumenti odkrivajo tudi podrobnosti o skritih finančnih poslih 128 politikov in javnih uradnikov po svetu. Vsega skupaj kar 11,5 milijona dokumentov kaže, kako globalna industrija odvetniških družb in velikih bank prodaja finančno tajnost politikom, goljufom in trgovcem z mamili pa tudi milijarderjem, znanim osebnostim in športnim zvezdnikom.

Seznam je dolg

Prek sorodnikov ali sodelavcev naj bi bili z davnični oazami povezani tudi nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak, nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi, sirski predsednik Bašar Al Asad, kitajski predsednik Ši Džinping, predsednik Ukrajine Peter Porošenko, savdski kralj Salman, oče britanskega premierja Davida Camerona, že pokojni borzni posrednik Ian Donald Cameron, novi argentinski predsednik Mauricio Macri, četrtina islandskega vladnega kabineta, nogometni zvezdnik Lionel Messi, nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini, britanski prvoligaš Leonardo Ulloa in številni drugi.

Slovenski del zadeve Panamski dokumenti

Podjetje UPC Svetovalna skupina je eno izmed ključnih slovenskih klientov panamske družbe za registracijo podjetij v skrivnostnih davčnih jurisdikcijah Mossack Fonseca. Pridobljeni podatki kažejo, da so Slovenci in nekateri drugi doslej prek UPC registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah, danes o zadevi Panamski dokumenti piše Delo.

Direktor in prek podjetja Omega Fin družbenik UPC je 36-letni Uroš Petrovič, ki se predstavlja kot davčni svetovalec. UPC med več storitvami nudi davčno in finančno svetovanje ter ustanovitev podjetij doma in v tujini. Že v predstavitveni brošuri iz julija 2012 se je UPC predstavljal kot podjetje z izkušenimi zaposlenimi, ki so sodelovali "pri več sto davčnih inšpekcijskih postopkih" in "izvedli preko tristo davčnih optimizacij".

Arhiv Svet24