Svet

Sodnik podaljšal pripor za načrtovalca napadov v Franciji

G.G./STA
28. 3. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski sodnik je danes podaljšal pripor za Redo Kriketa, ki so ga v četrtek prijeli zaradi načrtovanja terorističnega napada. 34-letni francoski državljan je povezan tudi z glavnim organizatorjem novembrskih terorističnih napadov v Parizu Adbelhamidom Abaaudom, ki so ga novembra ubili.

Specializirani sodnik je francoskim oblastem omogočil štiridnevni pripor brez obtožnice, ki ga lahko uvedejo, če obstaja neposredna nevarnost napada.

Po besedah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuva je bil Kriket ob četrtkovi aretaciji "v napredni fazi" načrta za izvedbo napada v Franciji. V racijah pa so našli tudi orožje in eksploziv.

Kriket vodilni pri financah

V Bruslju so ga julija v odsotnosti obsodili na deset let zapora zaradi sodelovanja v džihadistični mreži, katere član je bil tudi Abaaoud. Preiskave so pokazale, da je imel Kriket vodilno vlogo pri financiranju džihadistične mreže, prek katere sta v Sirijo odšla Abaaoud in pariški napadalec Chakib Akrouh.

V petek so nato na območju Bruslja v okviru preiskave načrtovanega napada prijeli tri osumljence. Zaradi sodelovanja v terorističnih dejavnosti so v soboto obtožili enega od prijetih - Rabaha N., v nedeljo pa še Abderamaneja A.

V nedeljo pa je nizozemska policija v pristaniškem mestu Rotterdam aretirala francoskega državljana Anisa B., ki ga prav tako sumijo načrtovanja terorističnega napada. Tudi on bi bil lahko povezan s Kriketom. Strelivo so našli tudi v njegovem stanovanju.

Preiskave potekajo po torkovih terorističnih napadih v Bruslju, v katerih je življenje izgubilo 35 ljudi, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih.