Svet

Visok poveljnik džihadistične skupine hudo ranjen

STA
10. 3. 2016, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Visok poveljnik džihadistične skupine Islamska država (IS) Abu Omar al Šišani je bil v nedavnem napadu koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v Siriji "hudo ranjen", ni pa bil ubit, kot se je ugibalo po napadu, je v sredo sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Abu Omar al Šišani

Po navedbah observatorija, ki ima sedež v Veliki Britaniji in deluje na osnovi mreže informatorjev na sirskih tleh, je bil cilj napada 4. marca res konvoj džihadistov, pri čemer je bil Šišani v bombardiranju hudo ranjen, medtem ko so bili njegovi varnostniki ubiti. "Ni mrtev," je povedal direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

Po njegovih besedah je bil Šišani iz province Hasake premeščen v bolnišnico v Raki, ki velja za glavno oporišče IS, kjer ga je zdravil džihadistični zdravnik evropskih korenin.

Koalicijska letala so 4. marca izvedla napad na mesto al Šadadi v osrednji Siriji. Tarča napada je bil Šišani, vendar pa takoj ni bilo jasno, ali je bil v napadu tudi ubit.

Šišani, znan tudi kot Omar Čečen, je v Washingtonu eden od najbolj iskanih vodij IS, ZDA pa so celo ponudile denarno nagrado v višini pet milijonov dolarjev za kakršno koli informacijo o njem.

Po navedbah Pentagona je Šišani znotraj Islamske države vselej zasedal visoke položaje, bil pa naj bi tudi "vojni minister".