Svet

Wikileaks razkriva zamolčane skrivnosti iz Savdske Arabije

Matej Klarič
8. 3. 2016, 06.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Wikileaks je lani novembra lani razkril več kot 230 tisoč tajnih dokumentov iz Savdske Arabije, ki razkrivajo zamolčane skrivnosti. O njih pa je prejšnji teden v intervjuju za New Internationalist spregovoril tudi ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange.

Reuters
Januarja lani je Obama obiskal Riad in novega kralja Salmana takoj po smrti kralja Abdullaha, da bi vzpostavil dobre odnose med državama.

Assange je že pet let v malem londonskem stanovanju, sicer ekvadorskemu veleposlaništvu, kamor je pobegnil pred aretacijo, ki mu grozi zaradi razkritih dokumentov.

Že leta 2006 je 43-letni Avstralec postavil spletno stran Wikileaks, ki je postala slavna z dokumenti, ki jih je pridobil od Chelseaja Manninga in so v slabo luč postavili ameriška vojaška posredovanja in njeno zunanjo politiko. Pozneje so razkrili še vrsto dokumentov, ki so razgrnili tudi ozadja v slovenski politiki. Hillary Clinton je denimo leta 2009 opozorila takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja, da bo Slovenija občutila »gnev Washingtona«, če bo še naprej onemogočala pogajanja Hrvaške z EU. Zaupne depeše ameriškega ambasadorja pa so opozarjale na koruptivne posle pri nakupu patrij.

PARANOIČEN STRAH VLADAJOČIH

V začetku intervjuja se je Assange dotaknil vladajoče elite v Riadu, ki jo je ocenil za maloštevilno in intelektualno izolirano vladavino paranoidnih samodržcev, s slabimi institucijami, ki si podreja instrumente države. Kot je ocenil, je glavni razlog za paranojo odpiranje Irana in njegovo večanje vpliva v regiji. Prav Savdijci so bili namreč tisti, ki so širili strah in govorili o nevarnosti iranske grožnje mednarodnemu miru. V zadnjem času pa so se odnosi med Zahodom in Iranom otoplili, kar je vznejevoljilo Savdijce. Prav objavljena elektronska pošta direktorja Cie Johna Brennana izpred osmih let kaže, da je slednji kot varnostni svetovalec Obame predlagal zbliževanje odnosov z Iranom. Britanska in ameriška vojaška industrija imata od tega velike koristi, saj so Savdijci eni od največjih kupovalcev njihovega orožja, zdaj še toliko bolj, ker se čutijo ogrožene zaradi močnega Irana.

Reuters
Takole je pred mesecem dni Assange pokazal dokument Združenih narodov, v katerem je bilo zapisano, da lahko odide z veleposlaništva v zameno za triinpolletni pripor.

DESET LET STAR NAČRT ZA RUŠENJE ASADA

Zahod miži ob kršitvi človekovih pravic v Savdski Arabiji
Čeprav je Zahod posredoval v številnih državah v imenu demokracije in človekovih pravic, tega ne želi storiti v eni izmed najbolj nedemokratičnih držav, ki na brutalne načine krši številne človekove pravice. Kot razkrivajo dokumenti, je država, ki muči, križa in obglavlja ljudi, celo kupila sedež in predsedovanje svetu za človekove pravice v OZN. 

Posebna pozornost je bila v intervjuju namenjena tudi sirskemu režimu Bašarja al Asada. Kot pravi, se iz objavljenih dokumentov jasno opazi paranoja proti njegovemu režimu. Asada so imeli za nevarnega in maščevalno nastrojenega. Kar pa ne preseneča, saj je Savdska Arabija pred štirimi leti sklenila tajni dogovor s Katarjem in Turčijo o mogočem vojnem posredovanju v državi. Assange je še omenil, da so napotke za destabilizacijo Sirije dobili od Wiliama Roebucka, takratnega ameriškega veleposlanika v Siriji.

Wiliam Roebuck, ameriški ambasador v Siriji, je pred desetimi leti začrtal načrt za uničenje Asadove vlade. Ta je vključeval tudi namero, da Asada usmeri v paranojo, da ga želi vojska zrušiti z vojaškim državnim udarom, s čimer bi ga privedli v nepremišljene poteze in pretiran odziv. Pri tem pa je še navedel bolj podroben načrt, kako sunite zastrašiti z Iranom in kako bi lahko skregali različne verske ločine. Pri tem so omenjali tudi pomoč Washingtona pri delitvah v Egiptu. Vse z namenom širjenja vahabizma, skrajne sunitske verzije islama, ki je uradna oblika vere v tej državi s kar okrog 87 odstotki sunitov.   

PODKUPLJENE MEDIJSKE HIŠE

Assange je v intervjuju omenil tudi savdsko strategijo, ki kaže, da naklonjenost tujih medijev pridobivajo s podkupovanjem. »Savdska veleposlaništva podkupujejo sunite in arabske medije v drugih državah, da bi pridobili nadzor nad poročanjem o Savdski Arabiji in njenih interesih.« Kot je povedal, to počnejo prek kupovanja delnic v višini milijona dolarjev ali prek vzpostavljanja dobrih odnosov z novinarji in kupovanja na tisoče naročnin na medije v arabskem jeziku. To predstavlja včasih skoraj polovico vseh naročnin in s tem pametnim trikom, pravi Assange, lahko vplivajo na vsebino medijev.

KUPUJEJO VPLIV V ZDRUŽENIH NARODIH

V novembrskih dokumentih so tudi zapisi, da je Riad porabil milijone dolarjev za podkupovanje uslužbencev Združenih narodov. Povedal je še, da v Savdski Arabiji mrzlično iščejo osebo, ki je posredovala dokumente, saj ji grozi 20 let zapora. »Zato se rad pošalim, da bi bilo bolje, da bi padel v roke Riadu kot ZDA, kjer je kazen 50 let zapora,« je še za zaključek povedal Assange.