Svet

Spet zaostrovanje napetosti v Južnokitajskem morju

STA
24. 2. 2016, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajska naj bi na spornem otoku Woody v Južnokitajskem morju namestila bojna letala. Že pred nekaj dnevi je Peking na tem otoku namestil rakete zemlja-zrak.

Otok Woody oz. Yongxing, kot ga imenuje Kitajska, se nahaja v otoški verigi Paracel.

Ameriški obveščevalci naj bi na otoku v minulih dneh zasledili kitajska bojna letala Shenyang J-11 in Xian JH-7.

Tiskovni predstavnik ameriškega tihomorskega poveljstva Darryn James je informacijo potrdil, a dodal, da so kitajska bojna letala otok uporabljala že v preteklosti.

Že minuli teden je Kitajska sicer potrdila, da ima na otoku Woody orožje. Šlo naj bi za rakete zemlja-zrak.

Washington trdi, da dejanja Pekinga ogrožajo svobodno plovbo na strateško pomembnem območju, v bližino spornega otočja pa je poslal vojaške ladje.

Otok Woody oz. Yongxing, kot ga imenuje Kitajska, se nahaja v otoški verigi Paracel. To si lasti Kitajska, ozemeljske zahteve do otoka pa imata tudi Vietnam in Tajvan. Kitajska je več tamkajšnjih otokov takratnemu Južnemu Vietnamu odvzela med kratko krvavo bitko ob koncu vietnamske vojne.

Na spornem otoku se od leta 1990 nahaja letališče, ki pa so ga lani nadgradili z namenom namestitve bojnih letal J-11.

Na območju Južnokitajskega morja, po katerem pluje tretjina svetovne nafte, se že več mesecev zaostrujejo napetosti. Kitajska je pred časom začela gradnjo na grebenu v otočju Spratley z namenom postavitve vojaških objektov. Spratley leži južno od Paracela.