Svet

Nekdanji član predsedstva BiH obtožen vojnih zločinov

STA
31. 12. 2015, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tožilstvo BiH je danes sporočilo, da je štiri bosanske Srbe, med njimi nekdanjega člana predsedstva BiH Borislava Paravca, obtožilo vojnih zločinov. Četverico bremenijo zločinov na območju Doboja in Teslića v začetku vojne v BiH. Danes 72-letni Paravac je bil srbski član predsedstva BiH med letoma 2003 in 2006.

Arhiv Svet24
V Srebrenici je bilo ubitih 8000 bošnjaških moških in dečkov.

Kot so sporočili s tožilstva BiH, gre za doslej najobširnejšo obtožnico za vojne zločine na tem območju, na spletu poroča Al Jazeera Balkans.

Obtožene bremenijo, da so od maja 1992 do konca leta 1993 skupaj z vojaškimi, policijskimi in paravojaškimi formacijami pod nadzorom tedanjih avtonomnih srbskih oblasti Severna Bosna v Doboju sodelovali v obširnem in sistematičnem napadu na civilno prebivalstvo bošnjaške in hrvaške narodnosti na območju Doboja in Teslića. Paravac je bil tedaj predsednik kriznega štaba t. i. srbske občine Doboj.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je takrat s tega območja izginilo skoraj vse nesrbsko prebivalstvo, to je skoraj 10.000 ljudi, ki so jih sistematično pobijali, zapirali, mučili in ropali, uničevali pa so tudi njihovo lastnino, cerkve in mošeje.

Po navedbah tožilstva je bilo umorjenih več sto ljudi, posamično ali v skupina, ki so jih nato pokopali v množičnih grobiščih. Več tisoč so jih zaprli in mučili. Številne ljudi še vedno pogrešajo.

Primer zločinov v Doboju in Tesliću je eden izmed številnih, ki jih Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije predalo oblastem v BiH.