Svet

Nemške pilote bodo preverjali nenapovedano

T.C.
27. 12. 2015, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemško ministrstvo za promet je napovedalo, da bodo pri pilotih začeli nenapovedano preverjati, ali so pod vplivom alkohola, mamil ali zdravil. Ukrep je posledica marčnega strmoglavljenja letala družbe Germanwings, ki ga je namerno povzročil kopilot.

Arhiv Svet24
Si pa privoščijo...

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je dejal, da je ustrezen zakonodajni predlog že v pripravi, prizadevali pa si bodo, da bi takšen ukrep sprejeli tudi na evropski ravni, saj bo izboljšal varnost potnikov. V ZDA in Avstraliji je po njegovih besedah takšno preverjanje nekaj običajnega.

Arhiv Svet24
Jutri bodo stavkali na šestih nemških letališčih.

"Strokovnjaki po svetu potrjujejo pozitivne učinke okrepljene varnosti v letalski industriji," je dejal minister.

V strmoglavljenju airbusa družbe Germanwings je 24. marca umrlo 150 ljudi. Izkazalo se je, da je letalo strmoglavil kopilot, ki je imel psihične težave in se je zdravil zaradi depresije, česar njegov delodajalec ni vedel. Po ocenah preiskovalcev nesreče pilot zaradi psihične nestabilnosti ni bil sposoben za letenje. 

Medtem v nemškem sindikatu pilotov Cockpit nad predlogom ministra niso navdušeni. Kot je dejal njihov predstavnik Marcus Wahl, so takšna preverjanja napačna in nimajo ničesar z omenjeno nesrečo, obenem pa mečejo sum na celotno poklicno skupino.

Arhiv Svet24
Z letalom lahko upravlja le popolnoma prisebna posadka!