Svet

Japonska bo ponovno zagnala še dva jedrska reaktorja

STA
24. 12. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Japonsko sodišče je kljub nasprotovanju okoliških prebivalcev dovolilo ponovni zagon dveh jedrskih reaktorjev na zahodu države. Jedrska energija je na Japonskem skoraj pet let po katastrofalni nesreči v Fukušimi še vedno vroča tema.

Wikipedia
Jedrski reaktor

Japonska vlada in velika energetska podjetja si prizadevajo znova zagnati jedrske reaktorje, ki so jih v državi ugasnili po potresu in cunamiju, ki sta močno poškodovala jedrsko elektrarno v Fukušimi in povzročila jedrsko katastrofo. Zaradi zaskrbljenosti javnosti so za približno dve leti ustavili vse jedrske reaktorje, le peščica pa jih danes znova obratuje.

Sodišče v mestu Fukui na zahodu Japonske je danes razsodilo v prid elektro podjetja Kansai Electric Power, ki se je pritožilo na prejšnjo prepoved ponovnega zagona jedrskih reaktorjev. Na prvi stopnji je sodišče presodilo, da varnost reaktorjev ni bila dokazana, čeprav je nacionalna jedrska agencija prižgala zeleno luč. Sodišče je takrat presodilo, da so smernice agencije "preveč ohlapne" in začasno prepovedalo ponovni vklop reaktorjev.

SODNIK OCENIL, DA NISO OGROŽENA ŽIVLJENJA

V pritožbenem postopku pa je sodnik Jun Hayashi ocenil, da so standardi agencije veljavni in logični, zato je odobril obratovanje. "Ni bila izkazana konkretna nevarnost, ki bi predstavljala grožnjo za življenja lokalnih prebivalcev," je ocenil sodnik.

Pod vprašajem je delovanje tretjega in četrtega reaktorja v jedrski elektrarni Takahama. Oba sta lani prestala varnostni pregled jedrske agencije, ki je svoje postopke po nesreči leta 2011 močno zaostrila.

Pred sodiščem so se sicer zbrali lokalni prebivalci, ki so izražali nasprotovanje ponovnemu zagonu reaktorjev. "Tega absolutno ne moremo sprejeti," je poudaril odvetnik na strani nasprotnikov ponovnega zagona Hiroyuki Kawai. Guverner prefekture Fukui Issei Nishikawa pa je ta teden obratovanje jedrske elektrarne podprl.