Svet

Stotine velikih podjetij ne plačujejo davkov

STA
20. 12. 2015, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okoli 600 največjih avstralskih podjetij, med njimi letalski prevoznik Qantas in rudarsko podjetje Glencore, v finančnem letu 2013/14 ni plačalo nič davka od dohodkov pravnih oseb. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vlada zato napoveduje krpanje lukenj v zakonodaji, ki omogočajo izogibanje plačilu davčnih obveznosti.

Arhiv Svet24
Predstavnik avstralskega davčnega urada Chris Jordan je pohvalil objavo podrobnosti o davčnih praksah 1500 velikih korporacij.

Svet in v okviru njega Avstralija postaja izrazito nenaklonjen sofisticiranim praksam, ki jih velika podjetja uporabljajo z namenom zmanjšati davčne odhodke, ali se jim povsem izogniti. Zaradi takšnega delovanja velikih korporacij se države soočajo z milijardami izgubljenih davčnih prihodkov.

Namestnica avstralskega finančnega ministra Kelly O'Dwyer je izpostavila avstralsko delovanje v okviru skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev G20 ter Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), s čimer želijo po svetu zakrpati luknje v davčni zakonodaji, ki jih izkoriščajo multinacionalke. Po njenih besedah je nujno, da velika podjetja plačujejo pravičen delež davkov. To prepričanje je tudi vodilo pri sodelovanju držav na tem področju.

Predstavnik avstralskega davčnega urada Chris Jordan je pohvalil objavo podrobnosti o davčnih praksah 1500 velikih korporacij, ker da je to velik korak naprej k izboljšanju davčne transparentnosti. Poudaril je, da se podjetja, ki niso plačevala davkov, niso nujno izogibala njihovemu plačevanju, a da so davčne prakse nekaterih "pretirano agresivne".

Zato bo država ta ravnanja podjetij za zmanjšanje davčnih odhodkov preučila. S pregledovanjem davčnih praks posameznih podjetij želi preprečiti, da bi ta neupravičeno plačevala manj, kot bi sicer, poleg tega pa omogočiti tudi kaznovanje zlorab sistema.

Avstralija je na primer že sprejela zakon, ki tudi od neborznih podjetij z več kot 200 milijonov avstralskih dolarjev (132,5 milijona evrov) letnih prihodkov zahteva objavo finančnih informacij.