Svet

Truplo sestreljenega pilota bodo Turki Rusom vrnili

T.C.
29. 11. 2015, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ankara bo ruskim predstavnikom izročila truplo ruskega pilota, ki je umrl ob torkovi sestrelitvi ruskega vojaškega letala na sirsko-turški meji, je danes napovedal turški premier Ahmet Davutoglu. Pred odhodom v Bruselj na vrh EU in Turčije je novinarjem dejal, da so njegovo truplo v soboto zvečer prevzeli na sirski meji.

Po njegovih besedah bodo ruski uradniki danes odpotovali v južno regijo Hatay s turškimi vojaškimi predstavniki in prevzeli truplo. Drugi pilot, ki je preživel, je že v Rusiji.

Rusko veleposlaništvo v Turčiji je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedalo, da bodo truplo ruskega pilota danes iz Hatayja z letalom prepeljali na letališče v Ankari ob spremstvu ruskega vojaškega atašeja. Kdaj naj bi ga prepeljali v Rusijo, še ni znano.

Turčija trdi, da je rusko letalo, ki je bilo na misiji proti islamskim skrajnežem v Siriji, sestrelila, ker je kršilo turški zračni prostor, Moskva pa to zanika. Odnosi med državama so se zaostrili, ruski predsednik Vladimir Putin pa je v soboto kot povračilni ukrep podpisal odlok o uvedbi gospodarskih sankcij proti Turčiji.

Glede gospodarskih sankcij je Davutoglu danes ruske oblasti pozval k razumnemu ravnanju in naj upoštevajo, da turški odnosi z Rusijo temeljijo na medsebojnih skupnih interesih in koristih.

Arhiv
Po napadih v Franciji sta Zahod in Rusija začela zbliževati stališča glede Sirije.