Svet

Stavka v letalskem prometu skrbi tudi vlado

STA
10. 11. 2015, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kabinsko osebje nemškega letalskega prevoznika Lufthansa je še zaostrilo stavko. Od srede zjutraj do petka, ko naj bi se končala, je stavka stevardes in stevardov sklicana na vseh srednjih in dolgih letih. Sindikat Ufo je k stavki pozval svoje člane na vseh treh letališčih: Frankfurtu, Münchnu in Düsseldorfu.

Spiegel
Do petka neprekinjena stavka na vseh Lufthansinih letih.

S tem se je sindikat odzval na tožbo, ki jo je zaradi stavke napovedalo vodstvo Lufthanse, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Letalska družba je danes pri delovnih sodiščih v Düsseldorfu in Darmstadtu vložila zahtevo za začasno odredbo za zadržanje stavke, ki se je začela v petek.

Potem ko je morala Lufthansa v ponedeljek odpovedati skoraj 1000 letov, je danes sindikat upor nekoliko omilil. Odpovedali so 126 medcelinskih letov in deset znotraj Evrope.

Sodišče v Darmstadtu namerava o zadevi razpravljati še danes zvečer in sprejeti odločitev. V Düsseldorfu po besedah tiskovne predstavnice sodišča še ni znano, ali bo potrebna ustna obravnava. V sindikatu so sicer pripravljeni na poravnavo.

Danes se stavka nadaljuje tako, kot je bilo načrtovano. Potem ko je morala Lufthansa v ponedeljek odpovedati skoraj 1000 letov, je danes sindikat upor nekoliko omilil. Odpovedali so 126 medcelinskih letov in deset znotraj Evrope.

Lufthansa je približno 19.000 članom kabinskega osebja krovne družbe Lufthansa v ponedeljek zvečer ponudila višje enkratno plačilo v tem letu ter zgodnejši vstop v pokojninsko dobo. Član upravnega odbora Karl Ulrich je opozoril, da je treba zaradi rastočih stroškov preveriti smiselnost letov na trgih, kjer vlada velika konkurenca. V sindikatu Ufo so to razumeli kot grožnjo z zmanjšanjem števila zaposlenih.

Stavka v letalskem prometu pa skrbi tudi vlado. Nemški minister za promet Alexander Dobrindt je tako danes omenil možnost zaostritve pogojev za izvedbo stavk v letalskem prometu.