Svet

Napad savdske koalicije v Jemnu zahteval prek 130 žrtev

STA
29. 9. 2015, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Napad, ki so ga v ponedeljek pri kraju Muka izvedle sile arabske koalicije proti hutijskim upornikom v Jemnu, je po dosedanjih podatkih terjal najmanj 131 žrtev. Bombe so priletele na prizorišče poročne zabave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Zabava je potekala v vasi Vaga nedaleč od pristaniškega mesta Muka na obali Rdečega morja. V napadu sta bila zadeta dva paviljona. Eden je bil namenjen moškim svatom, drugi pa ženskam in otrokom.

Kot je povedal predstavnik lokalnih oblasti, šejk Abdulah al Fadli, v bližini poročne zabave ni bilo vojakov ali hutijskih upornikov. So pa koalicijske sile v zadnjih dneh v okolici Muke, ki leži na zahodu Jemna, izvedle več napadov na položaje hutijskih upornikov.

Do tega pokola pri Muki je prišlo dan po podobnem smrtonosnem napadu koalicijskih sil na vas v severozahodni provinci Hadža, v katerem je bilo ubitih 19 ljudi. Prejšnji teden pa je napad na tržnico v pokrajini Sada na severu zahteval najmanj 73 življenj.

Savdska Arabija in njene zalivske zaveznice so marca začele z letalskimi napadi proti šiitskim Hutijem, ki so pregnali predsednika Abedraba Mansurja Hadija v tujino. Po šestih mesecih izgnanstva se je minuli teden sicer vrnil v domovino.