Svet

Po volitvah v Gvatemali v vodstvu komik

STA/J.P.
7. 9. 2015, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po nedeljskih predsedniških volitvah v Gvatemali je v vodstvu politični novinec Jimmy Morales, sicer komik, kažejo prvi rezultati. Volitve so potekale v senci velikega korupcijskega škandala, zaradi katerega je moral ta teden s predsedniškega stolčka za zapahe oditi dosedanji predsednik Otto Perez.

Twitter

Doslej so sicer prešteli le slabo tretjino glasovnic, a zaenkrat najbolje kaže Moralesu in kandidatu konservativcev Manuelu Baldizonu, ki se bosta najverjetneje pomerila v drugem krogu 25. oktobra.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ima Morales okoli 26 odstotkov glasov, Baldizon pa slabih 20 odstotkov. Na tretjem mestu pa je nekdanja prva dama države Sandra Torres z 18 odstotki glasov. Skupno se je sicer za najvišji položaj v državi potegovalo 14 kandidatov.

V srednjeameriški Gvatemali so se sicer ob predsedniških potekale tudi parlamentarne in občinske volitve. Volivci so izbirali 158 kongresnikov, 338 županov in 20 poslancev.

Volitve so sicer potekale v senci velike korupcijske afere, v katero je vpleten bivši predsednik države Perez. Bremenijo ga večmilijonske korupcijske sheme, ki so podjetjem s podkupovanjem skorumpiranih uradnikov omogočale nižanje carinskih dajatev.

Gvatemalski kongres mu je po večmesečnih množičnih protestih zaradi tega prejšnjo sredo odvzel imuniteto, dan kasneje je odstopil in moral nato zaradi zapornega naloga v pripor. 64-letni Perez sicer trdi, da je nedolžen.