Svet

Tričlanska posadka prispela na ISS

STA/J.P.
4. 9. 2015, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rusko vesoljsko plovilo sojuz je s tremi člani posadke danes uspešno prispelo do Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Poleg ruskega in kazahstanskega kozmonavta se je na ISS vkrcal tudi prvi danski astronavt.

Twitter

Rusko vesoljsko plovilo je proti ISS poletelo v sredo z izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju. Posadki na plovilu je poveljeval izkušeni ruski astronavt Sergej Volkov.

Za Kazahstanca Aidjna Aimbetova in danskega astronavta Andreasa Mogensena iz Evropske vesoljske agencije (ESA) je bil to prvi polet v vesolje. ESA je Mogensena poimenovala Danski Gargarin, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mogensen in Aimbetov se bosta z ruskim kozmonavtom Genadijem Padalkom na Zemljo vrnila že 12. septembra. Padalka, ki je na ISS od marca, je nosilec svetovnega rekorda, saj je človek z največ dnevi v vesolju. Do 12. septembra bo v svoji karieri naštel kar 878 dni v vesolju.

Volkov se bo na Zemljo vrnil marca 2016, skupaj z ruskim kozmonavtom Mihailom Kornijenkom in ameriškim astronavtom Scottom Kellyjem. Slednja bosta na ISS preživela 342 dni, kar je najdaljše neprekinjeno obdobje bivanja na postaji, odkar ta sprejema potnike.

Danski astronavt je s sabo na mednarodno postajo vzel tudi slavne lego kocke. Ena izmed njegovih nalog je sicer testiranje nove opreme danskih koles za vadbo. Ta kolesa za trening so v uporabi že od leta 2001 in nimajo sedeža, saj ga astronavti v breztežnostnem prostoru ne potrebujejo. Kolesa so namenjena boju proti negativnim učinkom daljšega bivanja v vesolju.

Aimbetov, tretji Kazahstanec v vesolju, je povedal, da je na ISS prinesel kobilje mleko v prahu in tradicionalni kazahstanski sir. Aimbetov bo med bivanjem v vesolju nosil posebne merilne naprave, ki bodo merile vpliv radioaktivnega sevanja na možgane.

Rus Sergej Volkov je sin znanega kozmonavta Aleksandra Volkova, ki je v letu 1991 vodil posadko, s katero je v vesolje odšel prvi Kazahstanec Toktar Aubakirov. Volkov se je pred poletom pošalil o družinski tradiciji vožnje Kazahstancev v vesolje.