Svet

Hillary Clinton zdrava in bogata

STA/J.P.
1. 8. 2015, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v petek popoldne objavila svojo zdravstveno kartoteko in davčno napoved za zadnjih osem let. Iz njih izhajata tako dobro zdravstveno kot finančno stanje nekdanje državne sekretarke ZDA.

Njena osebna zdravnica Lisa Bardack je sporočila, da je Hillary Clinton zdrava 67-letna ženska, ki telovadi, ne kadi in občasno zvrne kakšen kozarček. Posledice krvnega strdka ali tromboze med možgani in lobanjo, zaradi česar je leta 2012 padla v nezavest, so povsem odpravljene.

Kljub temu Clintonova preventivno jemlje sredstva za redčenje krvi in zdravila zaradi premalo aktivne žleze ščitnice. Ubada pa se tudi s problemom sezonskih alergij.

Dosedanje objave niso pokazale nič spornega, čeprav pa je pravosodno ministrstvo ZDA dobilo od generalnih inšpektorjev State Departmenta in obveščevalnih agencij navodilo, naj sproži uradno preiskavo zaradi morebitne prisotnosti državnih skrivnosti v vsebini.

Clintonova je dovolj zdrava, da prevzame položaj predsednice ZDA, kar bo odvisno od volivcev novembra 2016, obenem pa je tudi dovolj bogata, da se lahko brez težav brani pred podkupovanjem. Z možem BillomClintonom sta v letih od 2007 do 2014 zaslužila skupaj 141 milijonov dolarjev. Največ z govori, ki jih poročilo o premoženjskem stanju posebej opredeljuje. 

Od zaslužkov sta plačala tudi 43 milijonov dolarjev zveznih davkov in 13 milijonov državi New York. Njuna povprečna davčna stopnja je 35,7-odstotna, zaradi česar ju ne bi smeli obtožiti izigravanja davčne zakonodaje.

Za dobrodelne namene sta odmerila 15 milijonov dolarjev, od tega 99 odstotkov družinski fundaciji, ki potem deli denar drugim dobrodelnim organizacijam. Odstotek pa je šel Clintonovi globalni fundaciji in drugim skladom družine Clinton.

Clintonova je objavo podatkov pospremila z napadom na republikanske kandidate. Opozorila je, da je sedaj javnosti na voljo 38 let njenih davčnih podatkov, nekdanji guverner Floride Jeb Bush pa jih je objavil za 33 let.

Busha in senatorja s Floride Marca Rubia, kakor tudi druge republikance je obtožila, da spet nameravajo nižati davke bogatim, sama pa da bo poskrbela za srednji razred, medtem ko bo bogatim davke zvišala.

Prav tako v petek je State Department objavil nov sveženj 1300 elektronskih sporočil Clintonove. Objave je odredilo sodišče, ker je sekretarka pri komunikacijah uporabljala zasebni strežnik.

Dosedanje objave niso pokazale nič spornega, čeprav pa je pravosodno ministrstvo ZDA dobilo od generalnih inšpektorjev State Departmenta in obveščevalnih agencij navodilo, naj sproži uradno preiskavo zaradi morebitne prisotnosti državnih skrivnosti v vsebini.