Svet

Clintonova kritizirala odnos republikancev do priseljencev

STA
8. 7. 2015, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je v intervjuju za televizijsko mrežo CNN napadla odnos republikancev do priseljencev. "Vsi imajo sovražen odnos, kar je za državo priseljencev obžalovanja vredno," je dejala in se tako med drugim odzvala na nedavne izjave republikanca Donalda Trumpa, ki si tako kot ona želi predsedniškega stolčka.

Arhiv

Trump je ob začetku predsedniške kampanje dejal, da Mehika čez mejo v ZDA pošilja kriminalce in posiljevalce ter morda nekaj dobrih ljudi.

Izjava, od katere Trump ne odstopa, je newyorškega milijarderja potisnila z dna proti vrhu anket med republikanskimi volivci. Ostala množica republikanskih kandidatov za predsedniško nominacijo je bolj ali manj tiho ali celo izraža podporo Trumpu.

V javnomnenjskih anketah sicer vodi Clintonova, ki pa ima tudi svoje težave, predvsem z zaupanjem in novinarji, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem dostopa. Nedavno so člani njene kampanje novinarje v Iowi zajeli z vrvjo in jih vlekli po poti parade.

Problem zaupanja Clintonova pripisuje nenehnim napadom desnice, ki ustvarjajo vtis, da je njena kampanja pri tem ranljiva. Zatrdila je, da ji ljudje zaupajo, čeprav se ji zdi logično, da razmišljajo o vprašanjih, ki pridejo na dan. "To je tema, ki se zlorablja proti meni in mojemu možu dolga leta. Volivci se bodo odločili," je dejala soproga nekdanjega predsednika Billa Clintona za CNN.

Njegova dobrodelna fundacija bi lahko bila problem za njeno kampanjo zaradi donacij od tujih vlad, ki niso najbolj demokratične, vendar Clintonova pravi, da nima nobenih načrtov za zaprtje fundacije, če bo zmagala na volitvah. "Ponosna sem nanjo in na njeno delo, ki se mora nadaljevati," je dejala.

Veliko se poroča tudi o njenem zasebnem strežniku elektronske pošte, ko je bila državna sekretarka. Njeni nasprotniki so izsilili objavo te pošte, kjer lahko iščejo škandal v njenih priporočilih sodelavcu Johnu Podesti, naj ne pozabi obuti nogavic, sicer se bo prehladil, ali pa njena razglabljanja o tem, kako se prižge telefaks. "Mislim, da je to precej zabavno in ljudje lahko vidijo, kako so potekali moji delovni dnevi," je dejala. "Vse, kar sem storila je bilo zakonito," je dodala.