Svet

Sanader ni več vojni dobičkar

Luka Tetičkovič
25. 7. 2015, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaško ustavno sodišče je v torek razveljavilo pravnomočno sodbo, na podlagi katere je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader v primerih Hypo in Ina-Mol dobil osem let in pol zapora. Za zapahi ostaja zaradi primer Fimi-media.

Reuters

Sanader je bil v združenih korupcijskih primerih Hypo in Ina-Mol na prvi stopnji novembra 2012 obsojen na deset let zapora zaradi korupcije in vojnega dobičkarstva, pozneje so kazen omilili. Nekdanji hrvaški premier je sicer kot namestnik obrambnega ministra na prehodu med letoma 1994-95 pri Hypu dobil kredit v višini 140 milijonov avstrijskih šilingov, pri tem jih je sedem milijonov kot provizijo zadržal zase.

Izmuznil se je s proceduralno napako

Zagrebški časnik, ki se sklicuje na neimenovana vira, med katerimi je eden z ustavnega sodišča, navaja, da niso izvedeli, kako ustavno sodišče pojasnjuje odločitev, prav tako ne, kakšne bodo posledice. Sanader se je na ustavno sodišče pritožil po pravnomočni sodbi, in sicer zaradi domnevne kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Jasno je, da bodo morali sojenje v tem primeru ponoviti, izpostavlja Jutarnji list.