Svet

Hrvaški posli NKBM v sodno preiskavo

STA/M.J.
7. 7. 2015, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Preiskovalni sodnik mariborskega sodišča Slavko Gazvoda je končal zaslišanje nekdanjega vodstva NKBM, ki naj bi s posli na Hrvaškem banko oškodovalo za 28 milijonov evrov, in uvedel sodno preiskavo, poroča današnji Večer. Specializirano državno tožilstvo je preiskavo zahtevalo za pet osumljenih, sodnik pa jo je uvedel zoper štiri.

STA

Specializirano državno tožilstvo je za Večer pojasnilo, da je sodišče v zadevi hrvaških poslov NKBM zoper dve osebi izdalo sklep o uvedbi preiskave zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic v sostorilstvu in še zoper dve osebi zaradi pomoči pri tem.

Na čelu osumljene četverice je nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič, sodna preiskava pa bo po podatkih časnika doletela tudi njegove tedanje najožje sodelavce, člana uprave Borisa Cekova in Manjo Skernišak ter izvršnega direktorja Igorja Šujico.

Domnevno sporni posli so potekali od leta 2006 do 2009, banka pa je v njih prek svoje hrvaške družbe Multiconsult za kupovala sumljiva mikropodjetja, katerih edino premoženje so bile parcele na domnevno privlačnih lokacijah.