Svet

Kuba odpravila prenos virusa HIV iz matere na otroka

B.K.
6. 7. 2015, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kuba je postala prva država, ki je odpravila prenos virusa HIV in sifilisa z matere na otroka, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), piše britanski časnik The Guardian.

Reuters

Generalna direktorica WHO Margaret Chan, je dejala, da gre za »enega največjih možnih dosežkov v javnem zdravstvu« in za pomemben korak v smeri generacije osvobojene te hude bolezni.

Zadnjih pet let so karibske države imele izboljšan dostop do protiretrovirusnih zdravil. Izboljšan dostop je posledica regionalne pobude za odpravo prenosov virusov iz matere na otroka.

Verigo okužb je poleg zdravil razbilo tudi zdravljenje – testiranje za HIV in sifilis za nosečnice in njihove partnerje, rojstva s carskim rezom in zamenjava dojenja.

»Kubanski dosežek danes nudi navdih za druge države za napredek v smeri odprave prenosa virusov HIV in sifilis iz matere na otroka,« je dejala Carissa Etienne, direktorica panameriške zdravstvene organizacije, ki je bila partnerica WHO pri tej zdravstveni pobudi.

Po ocenah vsako leto zanosi 1,4 milijona žensk okuženih z virusom HIV. Tiste, ki se ne zdravijo, imajo med 15 in 45 odstotkov možnosti, da med nosečnostjo, porodom ali dojenjem virus prenesejo na otroka. Če se mati in dojenček zdravita s protiretrovirusnimi zdravili, pa ta možnost pade na nekaj več kot 1 odstotek.

Znanstveniki trdijo, da je izkoreninjenje AIDSa izvedljivo tudi brez zdravila, če se bo še dalje preventivno preprečevalo okužbe s HIV. Zmanjšanje stopnje okužb na Kubi predstavlja velik preboj za to, da se svet reši tega smrtonosnega virusa.

Leta 2013 sta bila na Kubi rojena le dva dojenčka z virusom HIV in le pet s sifilisom.