Svet

EU obsoja politiko ZDA do Venezuele

Luka Tetičkovič
15. 6. 2015, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsedniki Evropske unije (EU) in Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (CELAC) so se sestajali na vrhu v Bruslju. Sprejeta je bila deklaracija, v kateri se je EU pridružila obsodbi Združenih držav Amerike glede njihovega unilateralnega ekonomskega posega v Venezuelo. Obsojena tudi ekonomska blokada Kube.

Luka Tetičkovič

Brez dlake na jeziku je zahodno pokroviteljstvo kritiziral ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki trenutno predseduje tudi CELAC-u. Meni, da so v preteklosti periferne države na zahod izvažale surovine in iz njih uvažale končne izdelke. Danes pa je tako, da zahod troši okoljske dobrine, pri čemer se sklicuje na amazonski pragozd kot pljuča sveta, južnoameriški periferiji pa prek prostotrgovinskih sporazumov odreka tehnološki napredek. »Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, imava konec dneva vsak po dve ideji,« je z navajanjem socialističnega pisatelja Georgea Bernarda Shawa nedvoumno zaključil progresivni Correa.

Na vzporednem Ljudskem vrhu v organizaciji Venezuele je njen podpredsednik Jorge Areazza zastopal podobno mnenje: »Ljudstva Južne Amerike so na prejšnjih vrhovih občutila nelagoden pritisk, saj je EU ves čas izpostavljala, da je t. i. prosta trgovina formula za osvoboditev ljudi.« Kljub temu imajo njegova in ostale članice skupnosti CELAC zdaj novega zaveznika: »Upam, da se bo socialnim gibanjem pridružil tudi papež Frančišek.« Areazza je ob tem kritičen do enostranskega poročanja globalnih medijev o dogajanju v Južni Ameriki: »Trenutno o naših problemih poroča le medijska mreža TeleSUR, diktatura globalnih medijev pa glede tega laže in zavaja.«

Resnično, poleg pičlih napovedi dotičnega vrha pri tiskovnih agencijah ni moč zaslediti niti ene objave. Kabinet predsednika vlade Mira Cerarja je izdal le poročilo, da se je premier na bilateralnem srečanju sestal s predstavniki Kube in Kolumbije: »Podpiramo proces posodabljanja Kube, zavezani smo h končanju pogajanj o našem političnem dialogu in sporazumu o sodelovanju.« S kubanskim podpredsednikom sta govorila tudi o vzajemnih obiskih gospodarskih delegacij, da bi izkazan interes tudi čim bolj uspešno konkretizirali. Kot smo že poročali, je Kuba že pred leti razvila proteinsko cepivo za pljučnega raka, s katerim je postala zanimiva za globaliziran trg. Hegemonistične Združene države Amerike so bile tako posredno prisiljene, da Kubo umaknejo s seznama držav, ki po njihovem mnenju podpirajo globalni terorizem, trenutno pa poteka tudi proces prekinitve nelegalnega ekonomskega embarga proti temu socialističnemu otoku.

Skupnost CELAC sicer skuša biti alternativa Organizaciji ameriških držav, slednja je nastala pod močnim vplivom ZDA in doslej delovala kot podaljšek njihovih imperialističnih interesov na zahodu. CELAC so ustanovili leta 2010 v venezuelski prestolnici Caracas, njen prvi sopredsednik pa je bil venezuelski revolucionar Hugo Chavez. Trenutni predsednik CELAC-a Correa zastopa stališče, da je prihodnost mednarodnih odnosov v povezovanju gospodarskih blokov – kot npr. s tem Evropske unije. CELAC tako združuje gospodarske interese vseh držav Južne Amerike in iz teh kolektivnih pogajanj izloča premočne interese gospodarskih velesil na severnoameriškem kontinentu.