Svet

Ukrajinci in Američani lobirajo za Nobelovo nagrado za mir

Luka Tetičkovič
1. 6. 2015, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

»Izrednega pomena je, da gospod Porošenko prejme trdna zagotovila, da bo nagrajen z Nobelovo nagrado za mir za leto 2015, saj bo to poudarilo enotno podporo demokratičnega sveta ukrajinski integriteti,« v dopisu ameriški ambasadi lobira predsednik ukrajinskega parlamenta Volodimir Groysman.

Reuters

Groysman se v uvodu pisma ameriški ambasadi zahvaljuje za vse napore, ki so jih Američani doslej vložili v to, da ukrajinski predsednik Petro Porošenko prejme nominacijo za Nobelovo nagrado. Trenutek ne bi mogel biti neprimernejši, saj je Porošenko na ukrajinski nacionalni televiziji pravkar napovedal, da bo v državi uvedel izredno stanje. S tem želi pridobiti pooblastila za izvensodno pridržanje in prisilno selitev »državljanov tujih držav, ki grozijo Ukrajini ali sodelujejo v agresiji proti njej«.

»Priporočamo vam, da glede predsednice Nobelove komisije Kaci Kullmann uporabite informacije, ki jih boste prejeli iz Nemčije.«

Twitter

Da je Nobelova nagrada za mir spolitizirana, smo lahko slutili že prej, če je pismo avtentično, pa zdaj zagotovo vemo, da je celo predmet mešetarjenja z glasovi. Groysman namreč Američane odkrito poziva, naj Porošenku zagotovijo več glasov, že zagotovljena dva od petih namreč nista dovolj. »Priporočamo vam, da glede predsednice Nobelove komisije Kaci Kullmann uporabite informacije, ki jih boste prejeli iz Nemčije,« je neverjetno odkrit Groysman. Za kakšne informacije gre, ne vemo, a varno lahko domnevamo, da bodo z njimi vplivali na strokovno presojo Kullmannove.


Nominirana sta bila celo Mussolini in Hitler

Med nominiranci za Nobelovo nagrado za mir najdemo celo italijanskega dučeja Benita Mussolinija. Za domnevno stabilizacijo Evrope je bil nominiran leta 1935. Leto dni za tem pa je razglasil italijanski imperij in sprožil svoj kolonialni podvig v italijanski Eritreji. Leta 1939 so nominirali nemškega firerja Adolfa Hitlerja, ki je tedaj že povsem odkrito priključeval nemške manjšine matični državi.


Obama: nagrajenec, ki za mir ni storil ničesar

Prej navedeni Nobelove nagrade za mir (upravičeno) niso prejeli, jo je pa ob nastopu svojega mandata prejel ameriški predsednik Barack Obama. Pozneje je sicer umaknil ameriške čete iz Afganistana in Iraka, s čimer pa je dosegel povsem nasproten učinek, saj je regijo pahnil v kaos sektaškega nasilja. Z bombardiranjem Libije leta 2011 je ustvaril še eno propadlo državo, v kateri se plodijo skrajni islamisti.

Nemški Fokus je poročal, da so ameriški odločevalci že leta 2012 vedeli za nastajajočo grožnjo Islamske države, vendar se niso odločili ukrepati. Še več, zahodne sile naj bi si želele nastanek »salafistične kneževine«, kot so pravilno razvrstili nastajajočo Islamsko državo, saj bi z njo lahko »izolirali sirski režim«. Vojaška obveščevalna agencija DIA jih je sicer svarila, da bi nastanek kneževine lahko destabiliziral Irak, vendar so ta svarila v Obamovi administraciji naletela na gluha ušesa.


Kubanski zdravniki, ki so zdravili ebolo

Reuters

Medtem ko je Obama v boj proti hemoragični mrzlici ebola poslal marince, je Kuba v obubožane države zahodne Afrike poslala zdravnike in medicinske tehnike. Norveški sindikati so 460 pripadnikov medicinske brigade Henry Reeve za Nobelovo nagrado za mir nominirali že na začetku leta.